Grecia, încă departe de un acord. Eurogrupul va evalua luni situaţia negocierilor

Eurogrupul va analiza luni stadiul negocierilor dintre creditorii internaţionali şi Grecia, care nu au înregistrat încă un avans suficient pentru a se încheia un acord, în pofida problemelor de lichiditate ale Atenei şi la doar opt săptămâni până la expirarea prelungirii programului de salvare, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 10 mai 2015, 13:55
Grecia, încă departe de un acord. Eurogrupul va evalua luni situaţia negocierilor

Negocierile în cadrul Grupului de la Bruxelles, format din Grecia şi Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, vor continua zilele acestea, pentru a se încerca ajungerea la un acord, care ar trebui ‘să fie pus pe masă cel târziu la începutul lunii iunie’, a precizat un oficial din zona euro.

Deşi organizarea şi structura discuţiilor s-au îmbunătăţit, nu s-a reuşit să se finalizeze niciunul dintre multiplele puncte aflate pe agenda discuţiilor.

‘Suntem destul de departe de o situaţie în care să fie vizibil un acord final’, a semnalat sursa citată, înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro, ce va avea loc luni şi la care se pare că nu va fi luată o decizie finală’.

Nici nu se aşteaptă, spre deosebire de tonul dur utilizat la reuniunea informală a Eurogrupului de la Riga, de acum două săptămâni, o dezbatere lungă sau controversată cu ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varufakis.

Nu este exclusă publicarea unui comunicat în care miniştrii să ia notă de progresele înregistrate şi să încurajeze Grupul de la Bruxelles să continue să lucreze rapid pentru a ajunge la un acord, mai întâi la nivel tehnic şi, ulterior, politic.

Întârzierea negocierilor, care ar fi trebuit să se încheie pe 30 aprilie, conform calendarului stabilit iniţial, are loc în pofida urgentelor necesităţi de finanţare ale Greciei, care a plătit săptămâna aceasta FMI 200 milioane euro, dobânzi pentru creditele acordate.

Atena are o altă scadenţă marţi, când va trebui să plătească 760 milioane euro.

Plăţile cele mai mari vor trebui efectuate în iunie, iulie şi august, când sumele ce vor trebui plătite vor totaliza 21 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...