Euroins Insurance Group AD (EIG), parte a gupului bulgar Eurohold Bulgaria AD, a anunțat astăzi că va intenta un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în urma deciziei Curții de Apel București (CAB), din data de 11 februarie 2025, de respingere a apelului formulat de EIG împotriva procedurii falimentului Euroins România.
Potrivit grupului de asigurări, respingerea contestației este în contradicție cu legislația română și europeană și îl privează pe asigurătorul român de un recurs judiciar efectiv.
EIG a solicitat instanței române suspendarea falimentului asigurătorului român până când instanța se pronunță asupra legalității deciziei autorității financiare române ASF din 17 martie 2023, prin care organul de supraveghere a revocat licența de funcționare a companiei românești.
Curtea de Apel București însă a decis în data de 11 februarie 2025 să respingă apelul formulat de Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. împotriva Hotărârii nr. 2920/9.06.2023, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 8813/3/2023, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societăți.
Compania susține că, la nivelul lunii februarie 2025, dosarul privind legalitatea decizii Autorității de Supraveghere Financiară de retragere a autorizației de funcționare pentru Euroins Romînia este încă în faza inițială și pledoariile nu au fost încă audiate, dar prin adoptarea unei hotărâri la 9 iunie 2023, instanța română a declarat (în primă instanță) Euroins România în faliment, numai pe baza actului ASF din 17 martie 2023. Declararea falimentului Euroins România de către instanța română, înainte ca instanța de judecată să se pronunțe asupra legalității deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare, încalcă legea română și Codul de procedură civilă român, precum și jurisprudența europeană și drepturile fundamentale în UE garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Carta Drepturilor Fundamentale a UE.
„Acest act al instanței române înseamnă de facto un dezastru pentru Euroins România înainte ca instanța să se pronunțe dacă licența i-a fost revocată în mod legal. Datorită acestui act, EIG a solicitat chiar primei instanțe din România să dispună sesizarea Curții Constituționale locale a așa-zisei excepții de neconstituționalitate. Această cerere a fost permisă și admisă, motiv pentru care se așteaptă o decizie a Curții Constituționale, care nici nu a fost luată în considerare de Curtea de Apel București (CAB).
Motivele respingerii contestației la CAB nu au fost încă publicate, însă acest act confirmă refuzul primei instanțe pentru orice analiză a cererii echitabile a EIG de suspendare a procedurii de faliment a Euroins România până la o decizie judecătorească în celălalt proces cu privire la retragerea legală a autorizației de funcționare a companiei.
Tocmai acest refuz este în contradicție cu legea română și europeană. Făcând acest demers, CAB a confirmat falimentul asigurătorului român doar pe baza actului ASF prin care a retras licența companiei, fără a ține cont de faptul că acest act al ASF este supus unui dosar separat de litigiu care nu a fost încă soluționat. În acest fel, instanța română lipsește complet Euroins România de dreptul la un recurs judiciar efectiv și la un proces echitabil. Faptul că s-a așteptat o decizie a Curții Constituționale a României cu privire la cererea EIG de pronunțare a excepției de neconstituționalitate este de asemenea ignorat.
EIG continuă o acțiune în instanță privind legalitatea deciziei ASF de a retrage licența Euroins România, aflată încă în faza inițială”, se mai spune în comunicatul transmis de Euroins.