Euroins România nu va încheia pentru o perioadă contracte de asigurare RCA, potrivit unei decizii a Autorităţii de Supraveghere Financiară, care l-a sancţionat cu 50.000 lei pe directorul general, Mihnea Tobescu, şi i-a retras avizul şefului departamentului de daune pentru această funcţie.
„Le transmitem partenerilor şi colaboratorilor noştri că sunt depuse toate eforturile necesare remedierii acestei situaţii în cel mai scurt timp. Între timp, vom comunica decizia ASF tuturor partenerilor noştri din societăţile de brokeraj cu care colaborăm şi vom lucra pentru soluţionarea dosarelor aflate în proces de analiză. Subliniem în mod special faptul că actualii clienţi ai companiei nu sunt în nicio formă afectaţi de noua decizie a ASF. Toate poliţele RCA emise de companie până la acest moment sunt valabile şi oferă protecţie asiguraţilor pe toată perioada contractuală”, se menţionează în comunicatul Euroins.
ASF a comunicat joi că interzicerea practicării de către Euroins a asigurării RCA este în vigoare până la implementarea de către companie a unui set de măsuri stabilit de instituţie.
„Măsurile se referă, printre altele, la revizuirea de către Euroins a instrucțiunilor, procedurilor sau normelor de constatare şi lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor în conformitate cu reglementările în vigoare, respectarea termenelor de plată a dosarelor de daună, informarea sau notificarea asiguraților cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire”, se arată într-un comunicat al ASF.
Deciziile ASF au fost luate în urma controlului inopinat desfăşurat la Euroins în lunile mai-iunie 2013.
Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare şi finalizare a dosarelor de daună şi a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări.
În urma controlului, ASF a constat că reglementările şi instrucțiunile de constatare şi lichidare a daunelor nu sunt adecvate, a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii față de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună, plata unor dosare de daună către păgubiți s-a făcut cu întârziere față de termenele prevăzute de normele legale şi au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire şi la motivația respingerii.
La sfârşitul primului semestru, Euroins Asigurare-Reasigurare avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane lei şi deținea o cotă de piață pe acest segment de 21%. Indemnizațiile brute plătite de societate, pe segmentul RCA, în perioada menţionată au însumat 157,78 milioane lei.
Acţionarii companiei sunt Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) – 92,3% şi mai multe persoane fizice şi juridice, care împreună controlează titluri reprezentând 7,7% din capitalul social.