EuroNCAP: Dacia a mers în direcția greșită cu Jogger obținând doar o stea în materie de siguranță

Organismul independent EuroNCAP a dat publicității rezultatele unei noi serii de teste ale modelelor nou intrate pe piață. Dacia Jogger a primit doar o stea.
Robert Stan - mie, 13 apr. 2022, 11:25
EuroNCAP: Dacia a mers în direcția greșită cu Jogger obținând doar o stea în materie de siguranță

Oficialii EuroNCAP, organismul independent european care testează siguranța mașinilor nou-intrate pe piață, au publicat astăzi rezultatele verificărilor făcute pentru modelele DS4, Honda HR-V și Dacia Jogger. Din nefericire, modelul mărcii românești, parte a grupului Renault, a primit o singură stea.

„Dacia a mers în direcția greșită cu Jogger, derivat al lui Sandero Stepway, câștigând doar o stea”, notează EuroNCAP. Fiind considerat un derivat al modelului Sandero Stepway (la rândul său un derivat al Sandero), Jogger nu a fost testat complet (n.n. – chiar și imaginile date publicității de EuroNCAP aratând testul modelului Sandero Stepway), inginerii rezumându-se să verifice elementele suplimentare față de modelele de bază.

Astfel, deși ar fi putut primi două stele, la fel ca în cazul cuplului Sandero – Sandero Stepway, Dacia Jogger a fost penalizată pentru că, în varianta cu șapte locuri, nu există avertizare electronică pentru cuplarea centurilor de siguranță.

„Dacia Jogger, care împarte aceeași platformă cu modelul de două stele Sandero Stepway testat de Euro NCAP anul trecut, coboară fără voioșie la o stea. Mașina este oferită în variante cu cinci locuri pe două rânduri sau șapte locuri pe trei rânduri. Avertizarea pentru centura de siguranță nu este disponibilă pentru locurile de pe ultimul rând de scaune al modelului cu șapte locuri. Inevitabil, mașina pierde o fracțiune de punct în comparație cu modelul din care este derivată și depășește astfel marja mică pe care Sandero o avea pentru a primi două stele”, menționează oficialii EuroNCAP.

Mai exact, dacă în varianta cu cinci locuri pe două rânduri de scaune mașina îndeplinește standardele necesare acordării a două stele, lipsa unui avertizării pentru cuplarea centurii pe ultimul rând de scaune face ca varianta cu șapte locuri pe trei rânduri de scaune să nu mai treacă pragul celor două stele. Cum EuroNCAP ia în calcul cel mai slab punctaj atunci când stabilește rezultatele, Dacia Jogger a fost încadrată la o singură stea.

În schimb, modelul DS 4 a primit patru stele, ca și a treia generație Honda HR-V.

Testate în primăvara anului trecut, modelele Dacia Sandero, Sandero Stepway și Logan au fost încadrate în categoria mașinilor de două stele.

Pe atunci, cei de la Euro NCAP notau că modelele Dacia au fost testate după cel mai recent protocol, cel demarat în 2020. Pentru a ajunge la un rating final, ei au luat în calcul patru categorii de bază: siguranța pasagerilor adulți, siguranța copiilor, protejarea participanților la trafic vulnerabili (ex: bicicliști) și sistemele de asistență (ADAS).

Deși fiecare categorie are, în final, propriul punctaj, evaluarea finală este stabilită în funcție de cea mai slabă categorie. În cazul Dacia, Euro NCAP a acordat 4 stele pentru siguranța pasagerilor adulți, tot patru stele pentru protecția copiilor, trei stele pentru protejarea participanților la trafic vulnerabili și doar două stele pentru sistemele de asistență aflate în dotare.

Dacia Jogger nu este singurul model al mărcii cu doar o stea. În decembrie 2021, EuroNCAP a anunțat că Dacia Spring a obținut același calificativ. Și atunci oficialii organismului de testare au fost foarte acizi în exprimare.

În detaliile oferite presei, ei au menționat că „modelul complet electric Spring, comercializat ca un vehicul nou-nouț, se bazează în mare parte pe Renault City K-ZE de fabricație chineză, acesta însuși un derivat al lui Renault Kwid, vândut de câțiva ani în India și Brazilia. Dacia are susținători convinși în toată Europa – cumpărători de mașini care apreciază prețurile mici și se feresc de «funcțiile inutile» ale altor mașini. Cu toate acestea, în primăvară (n.n. – a anului 2021), «maeștrii ingineriei frugale» au lansat un produs care merge dincolo de simplitate. Performanța sa la testele de impact este de-a dreptul problematică, cu un risc ridicat de răni care pun viața în pericol mai ales în zona pieptului șoferului și a capului pasagerilor din spate în testele de impact frontal. Protecția este marginală și asupra pieptului pasagerilor în cazul impactului lateral. Performanța mediocră în eventualitatea unui accident și tehnologia slabă de evitare a impactului au ca rezultat evaluarea cu o stea pentru Dacia Spring”.

Te-ar mai putea interesa și
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de......
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu 55,33% (rezultate finale)
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu 55,33% (rezultate finale)
Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică ...