Euronews: România ar putea deveni viitorul nod energetic al Uniunii Europene
Exploatarea acestui aur negru ar putea redesena harta energetică europeană, spune Euronews într-un reportaj, care o citează pe Mariana Gheorghe, preşedintele OMV Petrom: „Am aici un eşantion din ţiţeiul extras din puţul Marina-1 care ne dă încrederea în potenţialul Mării Negre pentru Europa. În plus, sperăm că descoperind şi exploatând gazele din Marea Neagră, România va scăpa de aceste tip de importuri. Şi mai mult, descoperirile ar putea acoperi o parte din consumul european, dacă vor fi cantităţi importante”.
„România obţine din resurse proprii cea mai mare parte a gazelor naturale de care are nevoie, astfel că importă din Rusia mai puţin de 20% din necesar, iar în condiţiile în care încrederea în partenerul rus scade tot mai mult, noile zăcăminte offshore s-ar putea dovedi vitale”, spune profesorul Silviu Neguţ, unul dintre cei mai apreciaţi experţi români în geopolitică, citat de Euronews.
România poate deveni nodul energetic al Uniunii Europene, cu condiţia depăşirii unui obstacol, şi anume „acţiunea agresivă a Rusiei pentru a controla toată energia în regiunea Mării Negre”. „Cred că Uniunea Europeană trebuie să reacţioneze ca un bloc regional unit. Aceasta este singura soluţie”, adaugă Silviu Neguţ.
După ce Rusia a abandonat proiectul gazoductului South Stream, UE caută alternative de aprovizionare cu gaze, printre variantele avute în vedere numărându-se un gazoduct care să traverseze Turcia şi dezvoltarea transportului de gaze naturale lichefiate între Georgia şi România prin Marea Neagră. Dar România încă mai are de lucru pentru a finaliza interconectarea reţelei sale de gazoducte cu cele ale Bulgariei, Ungariei şi Republicii Moldova. Comisia Europeană insistă asupra nevoii de a realiza gazoducte cu flux invers pentru ca Europa să fie protejată de capriciile Rusiei.
Detalii în reportajul Euronews