Europa a cumpărat combustibili din Rusia în valoare de 22 miliarde de euro în 2024, mai mult decât a oferit Ucrainei ca ajutor

Europa a cumpărat combustibili din Rusia în valoare de 22 miliarde de euro în 2024, dar a oferit doar 19 miliarde de euro pentru a sprijini Kievul, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), publicat la trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, scrie The Guardian, citat de Hotnews.
Economica.net - lun, 24 feb. 2025, 11:58
Europa a cumpărat combustibili din Rusia în valoare de 22 miliarde de euro în 2024, mai mult decât a oferit Ucrainei ca ajutor

În ciuda eforturilor de a reduce dependența continentului de combustibilii care finanțează războiul lui Vladimir Putin, UE a cumpărat petrol și gaze rusești în valoare de 21,9 miliarde de euro în al treilea an al războiului, conform estimărilor cercetătorilor CREA.

Suma este cu o șesime mai mare decât cele 18,7 miliarde de euro pe care UE le-a alocat Ucrainei sub formă de ajutor financiar în 2024, conform Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel).

„Achiziționarea de combustibili fosili din Rusia este, pur și simplu, echivalentă cu trimiterea de ajutor financiar Kremlinului și sprijinirea invaziei sale. O practică ce trebuie oprită imediat pentru a asigura nu doar viitorul Ucrainei, ci și securitatea energetică a Europei”, a declarat Vaibhav Raghunandan, analist la CREA și coautor al raportului.

UE a cheltuit cu 39% mai mult pe combustibili din Rusia decât a alocat pentru Ucraina

Cercetătorii au compilat date comerciale pentru a estima valoarea combustibililor rusești vânduți la nivel mondial în cel de-al treilea an al invaziei ruseșeti. Ei au prognozat date pentru februarie 2025, care încă nu sunt disponibile, bazându-se pe importurile din ianuarie.

În anul calendaristic 2024, UE a cheltuit cu 39% mai mult pe importurile de combustibili fosili din Rusia decât a alocat pentru Ucraina. Cifra care corespunde ajutorului acordat nu include contribuțiile militare sau cele umanitare.

Christoph Trebesch, economist la IfW Kiel, care nu a fost implicat în realizarea raportului, a declarat că există o diferență frapantă între cât de mult ajutor au mobilizat donatorii pentru Ucraina în comparație cu războaiele din trecut. Donatorii europeni au cheltuit în medie mai puțin de 0,1% din PIB pe an.

„Multe țări au fost mai generoase în conflictele din trecut. Germania, de exemplu, a mobilizat mult mai mult ajutor, mai rapid, pentru eliberarea Kuweitului în 1990/91 decât a făcut-o pentru Ucraina într-o perioadă de timp comparabilă”, a declarat economistul.

Veniturile din combustibili ale Rusiei ar putea scădea

Potrivit aceluiași raport, Rusia a câștigat 242 de miliarde de euro din exporturile globale de combustibili fosili în al treilea an al invaziei sale la scară largă în Ucraina, cu venituri de la începutul războiului care „se apropie acum de cifra de un trilion”, pe măsură ce țara se adaptează la sancțiuni.

Rusia obține până la jumătate din veniturile sale fiscale din sectorul petrolului și gazelor și a încercat să eludeze sancțiunile prin transportarea combustibililor cu o „flotă fantomă” de petroliere vechi și slab asigurate. Aceste nave obscure sunt responsabile pentru transportarea aproximativ unei treimi din veniturile sale din exporturile de combustibili fosili, mai arată analiza CREA.

Săptămâna trecută, ambasadorii UE au convenit asupra unor noi măsuri pentru a viza flota fantomă a Rusiei în cadrul celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni de la începutul războiului.

Prin consolidarea sancțiunilor, veniturile din combustibili fosili ale Rusiei ar putea scădea cu 20%, mai estimează cercetătorii de la CREA

Măsurile includ incheierea „lacunelor de rafinare” prin care Europa poate cumpăra țiței rusesc procesat într-o altă țară și restricționarea fluxurilor de gaze prin conducta Turkstream. Raportul mai sugerează o reducere a importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL).

Europa și-a redus importurile de gaze naturale rusești pe conducte de la începutul războiului din Ucraina, dar a compensat o parte din necesarul său energetic cu transporturi de gaze lichefiate, inclusiv din Rusia.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Lanţul de magazine Aurora, cu preţuri de la 1 leu, face angajări. Intră şi în Bulgaria unde recrutează manager de expansiune
Lanţul de magazine Aurora, cu preţuri de la 1 leu, face angajări. Intră şi în Bulgaria unde recrutează manager de ...
Retailerul Aurora din Ucraina, care vinde produse al căror preţ începe de la 1 leu, se extinde în România şi angajează lucrători comerciali, manageri de magazine şi specialişti expansiune.......
A început a treia rundă de negocieri directe de pace în Rusia și Ucraina, la Istanbul, sub președinția Turciei
A început a treia rundă de negocieri directe de pace în Rusia și Ucraina, la Istanbul, sub președinția Turciei
A treia rundă de convorbiri directe între delegaţiile ucraineană şi rusă, consacrate încetării conflictului militar ...
Piața imobiliară din Bulgaria ar urma să se scumpească în acest an cu 18%, urmând să se stabilizeze după adoptarea euro
Piața imobiliară din Bulgaria ar urma să se scumpească în acest an cu 18%, urmând să se stabilizeze după adoptarea euro
Piaţa imobiliară din Bulgaria este pregătită pentru o creştere semnificativă a preţurilor în 2025, urmată de un ...
Angajații TikTok din Berlin au intrat grevă împotriva planului de concedieri a aproape 40% din personal
Angajații TikTok din Berlin au intrat grevă împotriva planului de concedieri a aproape 40% din personal
Angajaţii reţelei de socializare chineze TikTok de la Berlin au intrat în grevă miercuri pentru a protesta faţă de ...