Europa a depăşit pericolul după embargoul rusesc. A găsit două noi pieţe de desfacere

Europa a depăşit o parte dintre problemele generate de embargoul impus de Rusia pe piaţa produselor agroalimentare. Statele membre ale Uniunii Europene au intensificat exporturile către SUA şi China, astfel că Rusia a căzut două poziţii în clasamentul celor mai importante pieţe de desfacere ale UE.
Economica.net - joi, 25 feb. 2016, 22:03
Europa a depăşit pericolul după embargoul rusesc. A găsit două noi pieţe de desfacere

Exporturile de produse agroalimentare din statele membre au înregistrat anul trecut o valoare record de 129 de miliarde de euro, cu 6% peste nivelul din 2014, se arată în ultimul raport al Comisiei Europene pe această temă. Practic, cu excepţia a două luni ale anului, statele membre au reuşit să vândă în fiecare lună peste graniţe mai mult decât în perioada similară a anului anterior. Mai mult, se pare că embargoul impus de Rusia statelor membre pe data de 7 august, deşi are în continuare efecte negative puternice, şi-a mai pierdut din importanţă, UE reuşind să găsească noi pieţe de export pentru produsele-surplus. Rusia a ajuns de pe poziţia a doua pe poziţia a patra în topul statelor destinaţie pentru marfa agro-alimentară din UE (după SUA, China, Elveţia), iar valoarea exporturilor s-a diminuat de la 9 miliarde de euro în 2014 la 5,6 miliarde în 2015 (minus 39%).

Rusia, de pe doi pe patru în topul destinaţiilor pentru export

„Au fost făcute progrese importante în ceea ce priveşte exporturile către SUA (plus 18,5%) şi China (39%). Acestea au surclasat Rusia – a doua cea mai mare destinaţie pentru produsele agro-alimentare din UE”, se arată în raportul Comisiei Europene. De asemenea, au crescut exporturile către Arabia Saudită (34%), Turcia (20%), Elveţia, Emiratele Arabe, Egipt, Australia sau Canada. 

Producătorii europeni care au găsit cel mai repede o altă variantă pentru a-şi vinde marfa cumpărată până în 2014 de ruşi au fost cei activi pe segmentul cerealelor (1,2 miliarde de euro în plus), al vinurilor (835 de milioane de euro în plus), băuturi alcoolice (641 de milioane de euro în plus).

La polul opus au fost însă jucătorii de pe piaţa produselor lactate (lapte praf şi brânză) şi fructelor proaspete, ale căror exporturi au scăzut anul trecut cu 963 milioane de euro şi respectiv 341 de milioane de euro. „Având în vedere că şi importurile de produse agroa-alimentare ale UE au crescut la 113 miliarde de euro, cu 8,7% peste nivelul lui 2014, balanţa comercială a UE în 2015 a indicat un surplus de 16 miliarde de euro în favoarea statelor membre, faţă de 18 miliarde de euro în 2014”, se mai specifică în raport. 

În România, datele aferente primelor zece luni ale anului trecut indică un ușor excedent în comerțul cu produse agroalimentare, de 70,47 milioane de euro, în scădere cu aproape 86% față de nivelul de 496,50 milioane de euro, raportat în perioada similară din 2014, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Kontron majorează cu peste 75 de milioane lei capitalul subsidiarei sale din România prin conversia unei creanţe
Kontron majorează cu peste 75 de milioane lei capitalul subsidiarei sale din România prin conversia unei creanţe
Capitalul social al Kontron Services România, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT&C şi IoT din ţara noastră, a fost majorat cu peste 75 de milioane lei prin conversia unei......
Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Valoarea totală a tranzacţiilor de schimb valutar efectuate de către companiile româneşti pe una dintre platformele ...
Xiaomi a vândut peste 100.000 de unități din modelul auto SU7
Xiaomi a vândut peste 100.000 de unități din modelul auto SU7
CEO-ul Xiaomi, Lei Jun, a declarat azi că livrările de vehicule electrice din seria SU7 au depășit 100.000 de unități. ...
Poșta Română vrea să închidă toate oficiile poștale. ”Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” – directorul general
Poșta Română vrea să închidă toate oficiile poștale. ”Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” – directorul ...
Poșta Română vrea ca în următorii ani să închidă toate oficiile poștale pe care le deține, spațiile urmând să ...