Exporturile de produse agroalimentare din statele membre au înregistrat anul trecut o valoare record de 129 de miliarde de euro, cu 6% peste nivelul din 2014, se arată în ultimul raport al Comisiei Europene pe această temă. Practic, cu excepţia a două luni ale anului, statele membre au reuşit să vândă în fiecare lună peste graniţe mai mult decât în perioada similară a anului anterior. Mai mult, se pare că embargoul impus de Rusia statelor membre pe data de 7 august, deşi are în continuare efecte negative puternice, şi-a mai pierdut din importanţă, UE reuşind să găsească noi pieţe de export pentru produsele-surplus. Rusia a ajuns de pe poziţia a doua pe poziţia a patra în topul statelor destinaţie pentru marfa agro-alimentară din UE (după SUA, China, Elveţia), iar valoarea exporturilor s-a diminuat de la 9 miliarde de euro în 2014 la 5,6 miliarde în 2015 (minus 39%).
Rusia, de pe doi pe patru în topul destinaţiilor pentru export
„Au fost făcute progrese importante în ceea ce priveşte exporturile către SUA (plus 18,5%) şi China (39%). Acestea au surclasat Rusia – a doua cea mai mare destinaţie pentru produsele agro-alimentare din UE”, se arată în raportul Comisiei Europene. De asemenea, au crescut exporturile către Arabia Saudită (34%), Turcia (20%), Elveţia, Emiratele Arabe, Egipt, Australia sau Canada.
Producătorii europeni care au găsit cel mai repede o altă variantă pentru a-şi vinde marfa cumpărată până în 2014 de ruşi au fost cei activi pe segmentul cerealelor (1,2 miliarde de euro în plus), al vinurilor (835 de milioane de euro în plus), băuturi alcoolice (641 de milioane de euro în plus).
La polul opus au fost însă jucătorii de pe piaţa produselor lactate (lapte praf şi brânză) şi fructelor proaspete, ale căror exporturi au scăzut anul trecut cu 963 milioane de euro şi respectiv 341 de milioane de euro. „Având în vedere că şi importurile de produse agroa-alimentare ale UE au crescut la 113 miliarde de euro, cu 8,7% peste nivelul lui 2014, balanţa comercială a UE în 2015 a indicat un surplus de 16 miliarde de euro în favoarea statelor membre, faţă de 18 miliarde de euro în 2014”, se mai specifică în raport.
În România, datele aferente primelor zece luni ale anului trecut indică un ușor excedent în comerțul cu produse agroalimentare, de 70,47 milioane de euro, în scădere cu aproape 86% față de nivelul de 496,50 milioane de euro, raportat în perioada similară din 2014, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.