Beer, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European, a afirmat într-o conferinţă de presă în finalul vizitei sale de trei zile în insulă că „Europa a reacţionat tardiv şi a fost şi prea naivă” în ce priveşte Hong Kongul, scrie Agerpres.
Potrivit eurodeputatei, Europa credea că Beijingul îşi va ţine promisiunea de a respecta sistemul din Hong Kong ce i-a permis acestui teritoriu să menţină un nivel ridicat de autonomie faţă de China continentală.
„Nu s-a respectat. Aşa că trebuie să ne învăţăm lecţia şi să nu fim naivi în cazul Taiwanului. Şi acesta este motivul pentru care afirmăm cu claritate că susţinem libertatea şi democraţia pentru Taiwan”, a spus ea.
China s-a angajat în 1997, la redobândirea controlului asupra Hong Kongului, fostă colonie britanică, să permită continuarea timp de 50 de ani a libertăţilor democratice, în schimb a înăsprit controlul, de multe ori ca urmare a protestelor la care se cerea mai multă democraţie, notează dpa. La mijlocul lui 2020, Beijingul a impus în teritoriu o legislaţie strictă a securităţii naţionale, care a redus şi mai mult la tăcere disidenţa.
Miercuri seara, la Taipei, Nicola Beer a vizitat împreună cu ministrul de externe taiwanez librăria Causeway Bay Books, gestionată de un militant pro-democraţie autoexilat din Hong Kong, Lam Wing-kee, pentru un schimb de opinii cu cunoscutul luptător pentru drepturile omului