Europa ar putea economisi 80 de miliarde de dolari ca urmare a scăderii preţurilor la petrol
În ultimele luni, preţul barilului de petrol s-a ieftinit cu aproximativ un sfert şi în prezent a coborât sub pragul de 85 de dolari, cel mai redus nivel înregistrat după luna iunie 2010. Deşi petrolul este cel mai important combustibil la nivel mondial, atunci când este vorba de producţia de electricitate cărbunele este cel mai important. Preţul cărbunelui s-a redus la jumătate în perioada care a trecut din 2011 şi până în prezent, scrie Agerpres.
Scăderea preţurilor la energie reflectă perspectivele sumbre ale economiei mondiale însă pentru consumatori şi industriile cu un consum energetic mare, scăderea facturilor este o veste bună pentru că le majorează capacitatea de a cheltui şi de a face investiţii.
‘Preţul global al petrolului a scăzut în aproape toate valutele şi acest lucru ar trebui să dea un impuls consumului’, au apreciat miercuri analiştii de la Bank of America Merrill Lynch.
Potrivit calculelor realizate de Reuters, în 2013 importurile de petrol, gaze naturale şi cărbune au costat Uniunea Europeană aproximativ 500 de miliarde de dolari, iar trei sferturi din aceşti bani au fost folosiţi pentru a cumpăra petrol. În acest an, cifra totală ar putea scădea cu aproximativ 25 de miliarde de dolari, până la circa 485 miliarde de dolari. În plus, dacă anul viitor preţul barilului de petrol va rămâne sub 90 de dolari, factura importurilor energetice ale UE ar putea scădea până la 425 de miliarde de dolari, cu 80 de miliarde de dolari mai puţin decât în 2013.