Europa ar putea fi nevoită să oprească instalaţiile pentru regenerabile din cauza supraproducţiei – Bloomberg

Tranziţia Europei spre un sistem energetic bazat pe energiile regenerabile a înregistrat progrese atât de mari încât ar putea fi posibil ca instalaţiile regenerabile să fie oprite din cauza supraproducţiei, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 06 iun. 2014, 06:40
Europa ar putea fi nevoită să oprească instalaţiile pentru regenerabile din cauza supraproducţiei - Bloomberg

Creşterea de cinci ori înregistrată la producţiile de energii verzi în Europa în ultimul deceniu a condus la scăderea preţurilor la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani şi, totodată, a şters 400 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a companiilor de utilităţi. În aceste condiţii, operatorii de reţea ar putea limita producţia de energie solară şi eoliană în momentele în care cererea este scăzută, pentru a împiedica supraîncărcarea reţelelor de electricitate.

‘Vor exista ore în care în mod inevitabil vom fi supra-aprovizionaţi’, a declarat directorul general al EON SE, Johannes Teyssen.

Creşterea ponderii energiilor regenerabile în total energie reprezintă un element central al obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile de CO2 cu 20% până la finele acestui deceniu comparativ cu nivelul din 1990.

‘În unele state membre am mers prea repede cu creşterea energiilor regenerabile’, a declarat, zilele trecute, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la conferinţa Eurelectric, organizată la Londra.

Regiunea are nevoie de o infrastructură mai bună pentru a gestiona cantităţile crescute de energie. Comisia Europeană estimează că sunt necesari aproximativ 200 de miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor de transport până în 2020.

Asociaţia operatorilor de transport în domeniul energiei electrice, Entso-e, a avertizat luna trecută că opt state europene vor fi nevoite să exporte sau să limiteze producţia de energie, inclusiv din surse regenerabile, în perioadele de cerere scăzută, majoritatea în timpul verii.

Potrivit Entso-e, cele mai grave riscuri la adresa reţelelor de transport sunt în Bulgaria, Spania şi România, unde capacitatea de a exporta energie spre ţările vecine este la mai puţin de jumătate faţă de ceea ce este nevoie.

‘Vor exista momente în care producţia de energie eoliană va fi prea mare comparativ cu cererea şi această situaţie va deveni din ce în ce mai frecventă pe măsură ce capacităţile eoliene cresc’, a declarat Gary Hornby, analist pentru energie la Inenco Group Ltd.

UE trebuie să înceapă să controleze cantităţile de energie regenerabile produse, a apreciat, la rândul său, directorul general de la Electricite de France, Henri Proglio.

‘Cu cât introduci mai multe energii regenerabile în sistem, cu atât cresc costurile sub formă de subvenţii’, a apreciat Proglio.

În 2012, guvernele europene au acordat subvenţii în valoare de 57 de miliarde de dolari pentru proiecte în domeniul energiilor verzi, mai mult de jumătate din suma globală de 101 miliarde de dolari, a estimat Agenţia Internaţională a Energiei. Aceasta, în condiţiile în care cererea de electricitate în UE a atins nivelul maxim în 2008 şi în acest an ar urma să scadă cu 0,3%, potrivit firmei de consultanţă IHS Inc.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...