Europa bea apă de la robinet, România dă bani pe apă îmbuteliată. Comisia Europeană vrea să schimbe regulile pe această piaţă
Potrivit Comisiei Europene, accesul la apă de calitate mai bună ar putea reduce consumul de apă îmbuteliată cu 17%. Mai puțină apă îmbuteliată ar ajuta oamenii să economisească bani și, de asemenea, va avea un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor de CO2 și a deșeurilor de plastic.
Din datele Comisiei, un european consumă în medie 106 litri de apă îmbuteliată pe an, astfel că reducerea consumului de apă la sticlă ar putea reduce cheltuielile gospodăriilor din Europa cu 600 de milioane de euro pe an.
Românii nu beau apă de la robinet
În ceea ce priveşte consumul de apă îmbuteliată, în România acesta este de 90,2 litri pe cap de locuitor, faţă de 72 de litri în 2015, potrivit datelor European Federation of Bottled Waters, conform cărora în Italia -unde se consumă şi cea mai mare cantitate de apă de la robinet – se beau 188,1 de litri pe cap de locuitor pe an.
Bulgarii beau, în medie, 80 de litri de apă minerală pe an, iar croaţii – 73 de litri. Există şi state precum Suedia, unde se consumă doar 10 litri de apă minerală pe cap de locuitor (148 de litri de apă de la robinet), Finlanda, unde se beau doar 14,3 litri de apă îmbuteliată pe an (117 litri apă de la robinet), sau Marea Britanie, unde consumul de apă îmbuteliată este de 35,9 de litri pe cap de locuitor (150 de litri apă de la robinet).