De la aproape nimic în urmă cu cinci ani, piaţa proprietăţilor imobiliare rezidenţiale instituţionale a urcat până la nivelul la care investitorii spun că încep să prefere să-şi investească banii mai mult în locuinţe decât în clădiri de birouri, scrie Agerpres.
„Există multe oraşe mari în Europa Centrală cu dinamici demografice şi economice pozitive şi o piaţă imobiliară subaprovizionată. Acestea sunt elemente bune pentru investiţii pe segmentul închirierii de bunuri imobiliare rezidenţiale”, a declarat pentru Reuters Stanislav Kubacek, şef de investiţii pentru estul Europei la firma suedeză Heimstaden.
Investiţiile în sector, în special în Polonia şi Cehia, au urcat în primul semestru din acest an cu 38%, la 130 milioane de euro, conform unui raport al companiilor de consultanţă imobiliară CMS şi CBRE.
Iar randamentele ridicate şi perspectivele de creştere stimulează noile proiecte, susţin jucătorii de pe piaţă.
Compania daneză NREP a intrat pe piaţa din Polonia în 2021 şi intenţionează să investească în următorii trei ani aproximativ 500 milioane de euro în sectorul logistic şi rezidenţial.
„Investitorii văd oportunităţi clare pe piaţă deoarece generaţiile mai tinere sunt din ce în ce mai deschise la ideea închirierii, urmând tendinţa din ultimele decenii din Europa Occidentală, în timp ce este extrem de limitată posibilitatea închirierii unor locuinţe moderne”, a apreciat Rune Kock, directorul diviziei imobiliare a NREP, pentru Reuters.
Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est (CEE), iese în evidenţă cu populaţia sa în creştere în marile oraşe, aici estimându-se un deficit de trei milioane de locuinţe, dar şi Cehia şi, potenţial, Ungaria oferă oportunităţi pe acest segment.
Radim Bajar, partener la grupul ceh de investiţii Mint Investments, a explicat că analizează oportunităţi de investiţii în Praga, Brno şi Plzen, obiectivul fiind de a aduce în portofoliu 300 – 500 de apartamente în 2023.
„Suntem surprinşi de viteza schimbărilor şi de modul în care se modifică piaţa imobiliară. Credem că în următorii zece ani două treimi din apartamentele construite în Cehia vor fi vândute către grupuri de investiţii”, a declarat el pentru Reuters.
Conform datelor Eurostat, Polonia are o rată de supraaglomerare – locuinţe care nu au suficiente camere pentru numărul de persoane dintr-o gospodărie – de aproape 37%, faţă de media UE, de 17,5%.
Multe sunt apartamente vechi, din era comunistă, adeseori construite din prefabricate, şi trebuie modernizate. Acesta este avantajul dezvoltatorilor, care se adresează unui număr în creştere de angajaţi din alte ţări, oferind beneficii ca internet cu viteză ridicată, săli de gimnastică şi contracte de închiriere în limba engleză.
„Există un decalaj imens în privinţa calităţii, stabilităţii şi predictibilităţii contractelor de închiriere între proprietarii particulari şi jucătorii instituţionali. Astfel, avem un punct de intrare atractiv pentru sectorul închirierilor de locuinţe private”, a explicat Marek Obuchowicz, de la Griffin Capital Partners.
Preferinţa tradiţională în regiune de a deţine mai degrabă un apartament decât de a-l închiria a fost afectată de creşterea semnificativă a preţurilor locuinţelor de la criza financiară din 2008.
„Urmăm strategia noastră de a investi în marile oraşe poloneze”, a afirmat Anna Dafna, de la G City Europe (fostul Atrium European Real Estate) pentru Reuters.
Ea a explicat că firma intenţionează să lanseze un proiect ce prevede construirea a 500 de locuinţe în Varşovia, în primul trimestru din 2023.
În prezent, randamentele la sectorul imobiliar rezidenţial sunt cu 100 – 200 de puncte de bază peste cele din Europa Occidentală, arată datele Cushman & Wakefield, cu niveluri de la 5% în Varşovia şi 4,10% în Praga, comparativ cu 2,70% în Berlin, 3% în Amsterdam şi 3,25% în Londra.
Un alt factor îl reprezintă schimbările demografice. Imigraţia către Polonia, înainte şi după războiul din Ucraina, a exacerbat deficitul de locuinţe, iar boom-ul din sectorul serviciilor a atras angajaţi străini, care cer locuinţe de calitate mai ridicată.
„Mulţi investitori instituţionali vor să beneficieze primii de avantajele de pe piaţă”, a declarat pentru Reuters Wysokiska-Kuzdra, Partener la Collier în Varşovia.
Creşterea semnificativă a dobânzilor în regiune în ultimul an i-a făcut pe unii potenţiali cumpărători de locuinţe să renunţe la achiziţii. Costurile de construcţie pentru dezvoltatori sunt în creştere. De asemenea, războiul din Ucraina a sporit incertitudinile, astfel încât unii investitori se concentrează doar pe finalizarea proiectelor actuale.
Dar analiştii şi investitorii spun că aceste evoluţii nu vor deraia o piaţă care ar urma să se tripleze până în 2028, la peste 63.000 de apartamente în Polonia,
conform unui recent raport al PwC.
Firma germană TAG Immobilien AG a anunţat că intenţionează să accelereze construcţia unui ansamblu rezidenţial în Polonia, în timp ce compania ungară Flatco Kft caută potenţiale achiziţii în Budapesta.
„Cererea este acolo”, a spus Marta Jacoby, director general al Flatco Kft, pentru Reuters.