Europa Centrală şi de Est, afectată de eliminarea pragului de 1,20 franci pentru un euro

Monedele şi acţiunile băncilor au scăzut puternic joi la bursele din Europa Centrală şi de Est, în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei (BNS) de a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro, care a sporit temerile privind capacitatea cetăţenilor de a-şi achita creditele denominate în franci elveţieni, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 16 ian. 2015, 07:19
Europa Centrală şi de Est, afectată de eliminarea pragului de 1,20 franci pentru un euro

Leul românesc şi forintul unguresc au atins minime istorice în raport cu francul elveţian.

Joi la prânz, zlotul polonez s-a depreciat cu 16%, la 4,1968 de unităţi pentru un franc elveţian, după ce anterior înregistrase un declin de 28%. Acţiunile Getin Noble Bank SA au scăzut cu 15%, în timp ce titlurile Bank Millennium SA şi PKO Bank Polski SA au înregistrat un declin de 6,2%.

Decizia neaşteptată a Băncii Elveţiei de a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro va ridica costul rambursării creditelor în franci elveţieni, inclusiv a celor ipotecare. Cetăţenii din Polonia, Ungaria şi România au făcut împrumuturi în franci elveţieni deoarece ratele dobânzilor erau mai scăzute dar după criza financiară din 2008 costurile de finanţare au crescut iar creditele în franci elveţieni au fost mai dificil de achitat.

‘Acesta va fi un an dureros pentru polonezii cu credite în franci elveţieni. Deprecierea zlotului ar putea alimenta temerile privind stabilitatea financiară a Poloniei’, a avertizat analistul Piotr Matys, de la Rabobank International în Londra.

Joi, zlotul polonez, forintul unguresc, leul românesc şi leva bulgărească au înregistrat cel mai semnificativ declin faţă de francul elveţian, în rândul monedelor a 24 de state în curs de dezvoltare analizate de Bloomberg.

Valoarea creditelor ipotecare din portofoliile băncilor poloneze se ridica la 131 miliarde de zloţi (36 miliarde de dolari) la sfârşitul lunii noiembrie, sau 46% din totalul creditelor ipotecare, conform datelor autorităţilor de supervizare.

Anul trecut, autorităţile de la Budapesta au cerut convertirea în forinţi a unor credite ipotecare în valoare de 14 miliarde de dolari, ca parte a deciziei premierului Viktor Orban de a reduce expunerea ţării la fluctuaţiile de curs valutar.

Joi, forintul s-a depreciat cu 15% faţă de la 314,505 de unităţi pentru un franc elveţian. Acţiunile celei mai mari bănci din Ungaria, OTP, au scăzut cu 3,1%. Grupul bancar austriac Erste a dat asigurări joi că decizia Băncii Naţionale a Elveţiei (BNS) de a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro nu reprezintă o problemă pentru împrumuturile acordate de Erste în Ungaria, unde multe persoane au luat credite ipotecare în franci elveţieni.

Anul trecut, Banca Centrală a Ungariei (MNB) a vândut creditorilor 7,834 miliarde de euro pentru a facilita convertirea în forinţi a creditelor ipotecare în valută fără a afecta forintul. Conform anunţului făcut anul trecut de Ministerul Economiei şi Banca Centrală a Ungariei, creditele ipotecare în valută vor fi convertite de bănci în forinţi la cursul pieţei. Pentru a contracara riscurile valutare asupra băncilor, MNB a furnizat creditorilor 7,834 miliarde de euro, la o rată de schimb de 308,97 forinţi pentru un euro.

La Bucureşti, moneda naţională s-a depreciat joi, puternic, faţă de francul elveţian, pe fondul deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei. Astfel, Banca Naţională a României a calculat un curs de 4,3287 lei/franc, cu 58,7 bani (15,7%) peste cel din şedinţa de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

Te-ar mai putea interesa și
Gigantul aerospațial elvețian Montana Aerospace instealează centrale fotovoltaice la toate cele trei fabrici din România
Gigantul aerospațial elvețian Montana Aerospace instealează centrale fotovoltaice la toate cele trei fabrici din România
Grupul elvețian Montana Aerospace a finalizat o centrală fotovoltaică, cofinanțată prin PNRR, amplasată la fabrica din Dumbrăvița, iar construcția altor două, la celelalte situri din......
PAID: Estimăm o creştere cu 10% a portofoliului de polițe de asigurare în 2025
PAID: Estimăm o creştere cu 10% a portofoliului de polițe de asigurare în 2025
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a ajuns anul trecut la un portofoliu de 2.350.000 de poliţe, ceea ce ...
Afganistan a devenit cel mai mare importator de făină din Rusia
Afganistan a devenit cel mai mare importator de făină din Rusia
Afganistan a devenit anul trecut cel mai mare importator de făină din Rusia, în condiţiile în care şi-a dublat achiziţiile, ...
Noroc cu exercițiul NATO din mai 2025! Ce drumuri din România se repară pentru transportul tehnicii militare
Noroc cu exercițiul NATO din mai 2025! Ce drumuri din România se repară pentru transportul tehnicii militare
Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță pentru alocarea de fonduri pentru repararea ...