Europa consolidează sancţiunile împotriva regimului autoritar din Belarus
Nouă magistraţi şi poliţişti, precum şi trei oameni de afaceri, figurează pe această listă.
Decizia de a sancţiona aceste persoane ar urma să fie parafată cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe la Bruxelles.
„Avem intenţia de a sancţiona oligarhi”, a precizat un diplomat, sub acoperirea anonimatului.
În total, 227 de persoane din Belarus sunt deja afectate de sancţiunile UE.
Cele 27 de state UE denunţă represiunea opoziţiei care s-a accentuat la Minsk după realegerea controversată a lui Aleksandr Lukaşenko în decembrie 2010. Ele cer eliberarea tuturor deţinuţilor politici.
„Belarusul este singurul regim din Europa cu deţinuţi politici, este singurul regim din Europa care execută oameni. Este o situaţie înspăimântătoare”, a declarat şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt.
„Sunt extrem de preocupată de ceea ce se întâmplă cu societatea civilă” în Belarus, a afirmat la rândul său Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton.
„Am transmis clar regimului din Belarus că ar trebui să elibereze deţinuţii politici”, a adăugat ea, subliniind că dialogul cu Minskul nu va fi posibil decât atunci când regimul va răspunde la cererile europenilor.
Ţările baltice, membre ale UE, au emis rezerve asupra noilor sancţiuni, subliniind că ar putea afecta de asemenea economiile lor.
„Noi credem că toate sancţiunile împotriva regimului (Lukaşenko) sunt necesare, dar populaţia nu trebuie să plătească consecinţele”, a declarat joi preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite. „Toate ţările vecine au aceleaşi temeri”, a afirmat ea.
Lukaşenko a confirmat miercuri existenţa unei „liste negre” cu opozanţi, jurnalişti şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale care au interdicţie de a părăsi ţara, ca represalii faţă de sancţiunile Bruxelles-ului împotriva regimului său.