Dintre cele peste 6.000 de persoane chestionate în Belgia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania, Suedia şi Ungaria, 45% s-au pronunţat pentru convocarea unui asemenea referendum, iar o treime dintre cei intervievaţi au afirmat că dacă li s-ar oferi ocazia de a participa la un vot de acest fel ar opta pentru ieşirea din Uniunea Europeană.
Totuşi, procentele opţiunilor pentru o părăsire a blocului comunitar variază de la o ţară la alta, cele mai mari înregistrându-se în Italia şi Franţa, 48% şi respectiv 41%, iar cele mai mici în Polonia şi Spania, 22% şi respectiv 26%.
‘Italienii în mod special speră să aibă oportunitatea de a decide la urne asupra apartenenţei la UE, ceea ce înseamnă că chiar dacă votul (britanicilor) din luna iunie nu va schimba statu-quoul, provocările pentru UE nu se vor termina’, consideră Bobby Duffy, directorul institutului Ipsos-MORI, care a efectuat cercetarea.
În Italia partidul antisistem Mişcarea Cinci Stele înregistrează o popularitate în creştere şi are ca obiectiv ieşirea ţării din zona euro, o dorinţă similară fiind exprimată şi de Frontul Naţional francez de extremă dreapta, condus de Marine Le Pen.
Pe de altă parte, acest sondaj mai arată că 49% dintre persoanele chestionate în respectivele opt ţări cred că britanicii vor vota pentru Brexit (ieşirea din UE) la referendumul de pe 23 iunie, procent care-l depăşeşte pe cel al britanicilor, numai 35% dintre aceştia din urmă anticipând un asemenea rezultat.
În secţiunea din sondaj ce cuprinde şi Marea Britanie împreună cu celelalte opt ţări menţionate, 51% dintre respondenţi estimează că un eventual Brexit va afecta pe ansamblu economia Uniunii Europene, în timp ce numai 36% consideră că părăsirea blocului comunitar va avea efecte negative asupra economiei Marii Britanii.
Totuşi, doar puţin peste 20% dintre participanţii la sondaj în cele nouă ţări consideră că în anii următori Uniunea Europeană va merge pe calea unei aprofundări a integrării, argument invocat de susţinătorii Brexitului, care se pronunţă împotriva unei Europe federaliste şi în favoarea consolidării suveranităţii statelor naţionale în interiorul blocului comunitar. O opinie opusă este exprimată de 40% dintre respondenţi, care cred că în anii următori direcţia Uniunii Europene va fi către o diminuare a adâncirii integrării.
Însă 48% dintre cei chestionaţi apreciază că o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE ar putea determina şi alte state să recurgă la un demers similar, părere neagreată de 18% dintre persoanele intervievate.