Europa îl izolează pe Berlusconi şi îi cere lui Mario Monti să ia o decizie importantă
„Europa îi cere lui Monti să candideze”, titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, la Bruxelles, în noaptea de joi spre vineri, la sfârşitul unei zile importante pentru Mario Monti şi triste pentru Silvio Berlusconi, preşedintele francez Francois Hollande, care a participat la Consiliul European, a ironizat: „Cu Berlusconi, ceea ce este adevărat într-o zi, devine neadevărat a doua zi”, un comentariu care descrie bine nivelul de credibilitate al fostului premier italian în Europa. Şi care explică de ce întreaga Europă îi cere lui Monti să candideze la funcţia de prim-ministru la viitoarele alegeri parlamentare din Italia, programate în luna februarie 2013.
Hollande a mai spus că „pentru Berlusconi nu există perspective concrete”, cancelarul german Angela Merkel l-a elogiat pe Monti, iar liderii Partidului Popular European (PPE) au declarat că Europa „respinge populismul”, o aluzie clară la ultimele declaraţii făcute recent de Berlusconi, care a atacat reformele lui Monti şi politica europeană a Germaniei. De asemenea, Joseph Daul, unul dintre liderii PPE, a explicat că Partidul Popular European este împotriva celor care nu le spun adevărul cetăţenilor „şi speră să obţină voturi prin promisiuni care nu pot fi realizate”, relatează principalul cotidian roman.
Faptul că joi la Bruxelles, la reuniunea PPE, a fost invitat, în mod surprinzător, Mario Monti, care a explicat situaţia politică din Italia, punându-l în umbră pe fostul şef al guvernului de la Roma, demonstrează stima de care se bucură profesorul de economie la nivel european şi mondial. Faptul că Monti a acceptat să participe la reuniunea PPE de joi, în ziua în care ar fi trebuit să fie protagonist Berlusconi, are importanţa unui „pas politic”, chiar dacă Mario Monti a explicat că „s-a limitat să accepte invitaţia preşedintelui PPE, Wilfried Martens, pentru a ilustra „cazul Italia””. Monti a promis că Italia va rămâne o ţară pro-europeană şi după alegerile parlamentare din luna februarie 2013, „oricare va fi guvernul care se va forma după acest scrutin”, potrivit La Repubblica.
„Il Cavaliere riscă o înfrângere zdrobitoare”, titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că lipsa de luciditate a lui Berlusconi şi numeroasele sale declaraţii contradictorii demonstrează faptul că fondatorul Poporului Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) nu ştie cum să iasă din această situaţie dificilă, pe care el însuşi a provocat-o, fără a se gândi la consecinţe, în momentul în care a anunţat a şasea sa candidatură la funcţia de prim-ministru al Italiei.
„Pentru Monti a sosit momentul de a lua o decizie electorală”, titrează La Stampa din Torino, care scrie că profesorul de economie este protagonistul unor evenimente fără precedent pentru şeful unui guvern dintr-o ţară membră a UE; în ultimele trei zile, Monti a fost „aplaudat” de liderii din aproape toate capitalele europene, „manifestări emoţionale” care pot fi definite şi ca o adevărată ingerinţă în viaţa politica internă italiană, sau poate este vorba numai despre o mare îngrijorare a Europei pentru destinul comun.
Un lucru este sigur: pentru a continua să fie protagonist în Uniunea Europeană, Mario Monti va trebui să ia, în următoarele zile, o decizie definitivă în privinţa candidaturii sale la viitoarele alegeri parlamentare din Italia. Aceasta este „viaţa dublă” care îl aşteaptă pe Monti: pentru a rămâne un punct de referinţă pentru Europa, va trebui să „îşi murdărească mâinile” cu politica italiană. Pentru imperturbabilul profesor de economie, a sosit momentul „deciziilor electorale”, opinează cotidianul torinez amintit.
„În Europa, toţi îl vor pe Mario Monti”, titrează Il Messaggero de la Roma, care scrie că săptămânalul britanic The Economist a publicat recent un articol intitulat „Run, Mario, Run!” (Aleargă, Mario, aleargă!), în care comentează pe larg activitatea executivului condus de tehnocratul Mario Monti, profesor de economie la Milano, şi reformele realizate în ultimul an în Italia, considerate „o rară posibilitate oferită ţării”.
Dar acum, Monti „va trebui să se expună şi să înceapă să lupte în prima persoană, dacă se simte la înălţimea sarcinii şi dacă este cu adevărat îngrijorat pentru situaţia în care se află Italia”, conchide publicaţia romană menţionată.