Europa, în alertă pentru cazuri de sabotaj şi de incendii bănuite a fi provocate de Rusia – presă

30 05. 2024
fire

Incidentele includ un incendiu la un magazin Ikea din Vilnius, Lituania, în această lună, precum şi un atac incendiar recent în estul Londrei.

Deşi nu există dovezi de coordonare între aceste cazuri, serviciile de securitate apreciază că acestea ar putea face parte dintr-o încercare sistematică a Moscovei de a destabiliza Occidentul pentru sprijinul său pentru Ucraina, adaugă ziarul britanic.

În timpul Războiului Rece, operaţiunile serviciilor de informaţii străine erau efectuate de spioni, dar în epoca reţelelor de socializare, cei responsabili pentru aceste atacuri pot fi pur şi simplu angajaţi, fără a lăsa urme ale posibilelor legături cu alţi atacatori.

Aceste incidente au fost semnalate la un summit al miniştrilor de externe şi ai apărării, desfăşurat la Bruxelles în această săptămână, la care oficiali de securitate olandezi, estonieni şi lituanieni au avertizat despre vulnerabilităţile naţionale.

Un ministru, care a cerut să nu fie identificat, a spus că oficialii europeni sunt profund îngrijoraţi de sabotajul organizat, finanţat şi realizat de împuterniciţi ruşi, indică The Guardian.

Premierul polonez Donald Tusk a dezvăluit săptămâna trecută că autorităţile ţării sale au arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj presupus a fi săvârşite la ordinul serviciilor ruse.

Infracţiunile ar fi inclus „loviri, incendiere şi tentative de incendiere”, a spus el, iar anchetatorii investighează dacă Rusia a fost implicată în incendiul de la un centru comercial din Varşovia, o afirmaţie pe care ambasada Rusiei a descris-o ca fiind o teorie a conspiraţiei.

În aprilie, un britanic a fost acuzat că a orchestrat un atac incendiar asupra a două unităţi având legătură cu un om de afaceri ucrainean dintr-o zonă industrială din Leyton, estul Londrei, după ce ar fi fost recrutat de serviciile de informaţii ruse.

De asemenea, ministrul apărării eston, Hanno Pevkur, a remarcat marţi la Bruxelles că ţara sa a fost deja victimă a sabotajului rus.

„Au efectuat operaţiuni similare în Estonia. Au angajat 10 persoane pentru a ataca maşina ministrului de interne şi pe cea a unui jurnalist (incident petrecut în luna februarie – n.r.). Acesta este comportamentul normal al Rusiei. Ne pare rău să o spunem, dar trebuie să înţelegem că Rusia este din ce în ce mai agresivă faţă de ţările europene şi, de asemenea, faţă de ţările NATO”, a explicat el.