Europa, în criza Coronavirusului – Stări de urgenţă, măsuri excepţionale, graniţe închise
UE, confruntată cu închiderile de frontiere; miniştri de interne cer mai multă coordonare
Orice restricţii impuse în interiorul zonei de circulaţie liberă în Uniunea Europeană pentru a limita răspândirea coronavirusului trebuie luate în coordonare, pentru a nu deveni contraproductive şi a nu agrava urgenţa sanitară, au atras atenţia miniştri europeni de interne, înaintea reuniunii de vineri de la Bruxelles, transmite Reuters.
‘Trebuie să iei măsurile potrivite la momentul potrivit’, a afirmat ministrul suedez Mikael Damberg. ‘Ei trebuie să fie conştienţi că sistemul de transport trebuie să funcţioneze pentru alimente şi materiale sanitare, genul de lucruri care sunt importante pentru ţările europene aşa încât să nu ne facem probleme unii altora în gestionarea crizei’, a adăugat ministrul suedez.
La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat că orice restricţii la frontiere trebuie să fie ‘coordonate, operaţionale, proporţionale şi eficiente’.
‘Ar trebui să găsim un acord european. Nu cred că ar trebui să închidem frontierele’, a spus ministrul luxemburghez Jean Asselborn.
Austria a introdus controale pentru a opri intrările din Italia, iar Cehia şi Slovenia şi-au înăsprit măsurile. Germania, motorul economic al UE, nu a acţionat până acum în sensul introducerii de restricţii la frontiere. Guvernul federal a lăsat în seama landurilor decizia de a închide şcolile şi a anunţat măsuri de atenuare a impactului economic al pandemiei. Spania a plasat joi patru oraşe în carantină şi a interzis zborurile din Italia.
Şi ministrul de interne croat Davor Bozinovic s-a făcut ecoul apelurilor la mai multă coordonare la nivelul UE. ‘Suntem prea apropiaţii unii de alţii. Dacă am acţiona unitar, ar fi mult mai bine pentru noi toţi’, a afirmat el.
Republica Moldova suspendă toate zborurile către destinaţii europene
Republica Moldova va suspenda toate zborurile către destinaţii europene începând de duminică, timp de două săptămâni, în încercarea de a preveni răspândirea noului coronavirus, a anunţat vineri premierul Ion Chicu în cadrul unui briefing, potrivit Reuters.
Până în prezent în această ţară est-europeană au fost raportate şase cazuri confirmate de COVID-19, fără a fi înregistrate decese.
La nivel mondial, pandemia a provocat până în prezent 5.043 de decese, majoritatea în China continentală, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP, pornind de la surse oficiale, vineri, în jurul orei 11:00 GMT.
Estonia declară stare de urgenţă
Estonia a declarat stare de urgenţă în contextul în care coronavirusul continuă să se răspândească pe teritoriul său, relatează DPA.
Guvernul de la Tallinn a precizat că măsurile speciale vor dura până la 1 mai. Şcolile şi alte instituţii educaţionale vor fi închise începând de luni.
Autorităţile interzic de asemenea toate evenimentele publice. La graniţe, în aeroporturi şi în porturi vor fi introduse controale de sănătate, iar vizitatorii vor trebui să ofere detalii despre locurile pe unde au călătorit.
„Prioritatea absolută a guvernului este de a proteja sănătatea populaţiei din Estonia în actuala situaţie în evoluţie”, a spus premierul Jueri Ratas.
„Starea de urgenţă este necesară pentru a combate răspândirea coronavirusului cât mai eficient posibil”, a adăugat el.
Estonia a înregistrat joi 10 noi cazuri confirmate de coronavirus, iar numărul total a ajuns la 27. Celelalte două ţări baltice, Letonia şi Lituania, nu au luat încă măsuri similare.
Cehia închide frontierele de luni
Guvernul ceh a anunţat vineri că toate frontierele vor fi închise începând de luni atât pentru străinii care vor dori să intre în ţară, cât şi pentru cetăţenii cehi care vor să părăsească teritoriul, pentru a opri propagarea coronavirusului, transmite Reuters şi AFP.
‘Emitem o interdicţie de intrare pentru toţi străinii de la miezul nopţii de duminică spre luni, cu excepţia celor care deţin permis de rezidenţă sau permis pe termen scurt de 90 de zile’, a declarat premirul Andrej Babis într-o conferinţă de presă după o şedinţă de guvern extraordinară.
‘Începând de duminică (spre luni) de la miezul nopţii, interzicem tuturor străinilor intrarea în Cehia şi, în acelaşi timp, tuturor cetăţenilor cehi ieşirea de pe teritoriul ceh’, le-a declarat jurnaliştilor şi ministrul de interne Jan Hamacek, citat de AFP.
În Cehia au fost anunţate până acum 117 cazuri de contaminare cu noul coronavirus.
Bulgaria declară stare de urgenţă
Parlamentul Bulgariei a votat vineri în unanimitate pentru declararea stării de urgenţă până la 13 aprilie pentru a contracara răspândirea coronavirusului, după ce numărul cazurilor confirmate a crescut la 23,
Spania – Toate localurile din Madrid, închise începând de sâmbătă
Primarul oraşului Madrid a anunţat vineri că suspendă licenţele teraselor din Capitală. José Luis Martínez-Almeida a decretat închiderea barurilor şi restaurantelor pentru următoarea perioadă.
Edilul a luat decizia ca măsură de prevenţie faţă de răspândirea COVID-19, pentru a evita deplasările inutile şi concentrările de persoane.
„Rămâneţi în case. Este cea mai bună metodă pe care o avem pentru a putea preveni contaminarea şi să fie, efectiv, trei săptămâni, şi nu mai mult timp”, a spus el.
Cel mai recent bilanţ al Spaniei arată aproximativ 4.000 de cazuri de îmbolnăvire şi 90 de decese, potrivit TVE.
Toate unităţile de învăţământ din ţară au fost închise. Patru municipii din Barcelona sunt în carantină.
Preşedintele Guvernului, Pedro Sánchez, a anunţat joi un pachet de măsuri, între care transferarea a 2,8 miliarde de euro comunităţilor autonome şi suspendarea zborurilor dinspre Italia.
Regii Felipe VI şi Letizia au fost testaţi, după ce în urmă cu câteva zile s-au aflat în Franţa, iar rezultatul a fost negativ. Urmând recomandările specialiştilor, regina va renunţa la activităţi pentru o perioadă.
Pandemia de COVID-19 a afectat 140.000 de oameni din peste 120 de ţări şi a cauzat mai mult de 5.000 de decese.
Parlamentul danez adoptă măsuri excepţionale împotriva epidemiei
Parlamentul danez a adoptat joi seară, în procedură de urgenţă, o legislaţie care îl autorizează pe ministrul sănătăţii să aplice măsuri extraordinare pentru a ‘garanta controlul infecţiilor prin maladii general periculoase’, potrivit textului publicat de Folketinget pe site-ul instituţiei, transmite AFP.
În baza legii, vor fi interzise adunările publice de peste 100 de persoane, iar autorităţile sanitare îi vor putea obliga pe bolnavii de COVID-19 să se supună măsurilor sanitare.
Legea, care poate rămâne în vigoare până la 1 martie 2021, îl autorizează pe ministru să interzică accesul în instituţiile publice, magazine şi supermarketuri, cămine de bătrâni, spitale şi clinici, şi să restrângă utilizarea mijloacelor de transport public.
Danemarca anunţase deja un pachet de măsuri menite să încetinească epidemia, de la închiderea şcolilor până la amânarea procedurilor medicale neurgente, măsuri prin care ţara se află practic în izolare până la 27 martie.
Funcţionarii sunt rugaţi în majoritate să rămână acasă, iar cele mai multe companii le-au cerut angajaţilor să recurgă la telemuncă, o decizie bine primită.
Cinematografele, muzeele, bibliotecile, piscinele şi majoritatea sălilor de sport sunt închise, în schimb magazinele funcţionează în continuare.
Totodată, Danemarca a suspendat legăturile aeriene cu zonele cele mai afectate de noul coronavirus şi recomandă evitarea călătoriilor neesenţiale în numeroase ţări, printre care Franţa, Germania şi Spania.
În sectorul restaurantelor, angajaţii pot fi trimişi în concediu din oficiu.
Regina Margareta a anulat evenimentele prevăzute în aprilie pentru cea de-a 80-a sa aniversare.
Danemarca, ţară cu 5,8 milioane de locuitori, a confirmat până joi seara 676 cazuri de infectare, dintre care aproape jumătate în ultimele 24 de ore. Până în prezent nu s-a înregistrat niciun deces.
Germania: Landurile Bavaria şi Saar închid şcolile, alte trei pregătesc decizii similare
Landul german Bavaria va închide toate şcolile, grădiniţele şi creşele începând de luni şi până la data de 6 aprilie, când începe vacanţa de Paşte, din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit unor surse guvernamentale regionale, transmit Reuters şi dpa.
În Germania se înmulţesc apelurile ca această ţară să urmeze exemplul vecinilor săi şi să închidă şcolile pentru a încetini răspândirea virusului, însă, potrivit sistemului federal german foarte descentralizat, numai guvernele regionale pot lua o astfel de decizie.
Alături de Bavaria, şi micul land vestic Saar a anunţat vineri că va închide şcolile.
Alte trei landuri germane, cel mai mare dintre ele fiind Renania de Nord – Westfalia, urmează să ia vineri decizii similare.