Europa în criză. Mai are România unde să-şi exporte marfa?

Exporturile României, vitale pentru economie, au început să fie lovite de criza din Europa. Aflaţi dintr-o analiză ECONOMICA.NET cât de lovite au fost pieţele din ţările PIIGS şi cine a salvat primele două luni ale anului pentru exportatorii din România.
Mihai Banita - mar, 22 mai 2012, 21:03
Europa în criză. Mai are România unde să-şi exporte marfa?

Exporturile României către Uniunea Europeană aveau o cotă de 71,1% din total exporturi la sfîrşitul anului 2011, iar cele către zona euro erau în cotă de 53,3%.

Anul trecut România a exportat în total de 45 de miliarde de euro (cifră record), în timp ce bunuri şi servicii de 24 de miliarde de euro au mers către cele 17 ţări care compun zona euro.

Exportatorii români s-au orientat şi mai mult către Germania în ultimii ani – cel mai mare partener comercial al României începând cu anul 2008 -, economie care a performat în ultimii doi ani şi jumătate, în timp ce ţările sudice din zona euro au căzut din nou în recesiune, după creşteri anemice. Exporturile către nemţi au înregistrat rate anuale de creştere de 23-24% în 2010 şi 2011 (8,4 miliarde de euro anul trecut).

Italia, ţară aflată în recesiune, cu o scădere preconizată la 1,5%-1,7% în acest an (după o creştere de 0,4% anul trecut), este în continuare cea de-a doua piaţă pentru exportatorii români, cu 5,78 miliarde de euro anul trecut (12,8% din total exporturi). În primele două luni ale anului, importurile Italiei au scăzut cu 1%.

Exporturile către Franţa, a treia destinaţie după volum pentru exporturile româneşti cu 3,37 miliarde de euro anul trecut şi o cotă de 7,5% din total exporturi au crescut cu 8,7% în 2011. În total, Franţa a importat cu 7% mai mult în primele două luni ale anului, atât din Uniunea Europeană cât şi din afara ei.

Dintre ţările lovite de criză, România mai are exporturi semnificative către Spania (cotă de 2,4%, locul 9 în 2011). Acestea au scăzut cu 3% anul trecut, după o creştere de 30% în 2010. Spania a intrat din nou în recesiune în primul trimestru al acestui an, după două trimestre în care economia s-a contractat cu câte 0,3% şi se aşteaptă ca produsul intern brut să scadă cu 1,5% în acest an . Importurile au scăzut cu 7,2% în primul trimestru.

Paradoxal, deşi Grecia se află în cel de-al cincilea an de recesiune, exporturile româneşti către eleni au crescut în ultimii doi ani, cu 2,5% în 2010 şi 8,7% în 2011 la 611 milioane de euro – în primele 20 de ţări partenere.

Datele valabile pentru primele două luni ale anului 2012 furnizate de către Institutul Naţional de Statistică către ECONOMICA.NET arată că exporturile către Germania au continuat să crească la începutul acestui an la 1,5 miliarde de euro cu o rată de 22,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Pe total, nemţii au importat cu 6% mai mult în primele două luni din 2012 faţă de anul trecut. Exporturile către Germania au ajuns la o cotă de 21,6% din totalul exporturilor de 6,98 de miliarde de euro din ianuarie şi februarie.

Pe de altă parte, exporturile către Italia au scăzut cu 3,7%, cele către Franţa cu 12,4%, cele către Spania cu 12,9%, în timp ce exporturile către Grecia au căzut cu 39,7% – elenii au raportat o scădere de 27% în primele două luni ale anului.

Aceste scăderi au tras în jos evoluţia exporturilor româneşti, care aproape că a stagnat în februarie, cu o creştere de doar 0,6%.

Dacă tendinţa se păstrează şi exportatorii nu găsesc alte pieţe cu care să înlocuiască scăderile pe ţări ca Italia sau Spania, atunci sectorul exporturilor, care avut efecte benefice pentru creşterea economică de anul trecut, ar putea trage economia în jos.

Ce exportăm

Către Germania am exportat anul trecut produse chimice de 250 de milioane de euro, produse din plastic şi cauciuc de 452 de milioane de euro, mobilă (sector ce merge bine la export) şi prefabricate de 370 de milioane de euro, produse din textile de 720 de milioane de euro, metale comune şi articole din metale comune de 649 de milioane de euro, vehicule de 1,7 miliarde de euro, maşini şi aparate, echipamente electrice în valoare de 3,31 miliarde de euro.

În Italia, în 2011, cele mai multe exporturile de 5,78 de miliarde de euro au fost din categoria textilelor şi articolelor din textile, în valoare de 1,3 miliarde de euro, a articolelor de încălţat, 797 milioane de euro – ambele domenii fiind dominate de producţia în lohn -, maşini şi aparate, echipamente electrice în valoare de 1,1 miliarde de euro şi a metalelor comune şi a articolelor adiacente în valoare de 577 milioane de euro şi tutun şi produse de tutun de 269 de milioane de euro.

În Franţa, exportatorii români au vândut în 2011 autovehicule în valoare de 1 miliard de euro, maşini, echipamente electrice în valoare de 793 de milioane de euro, textile de 381 de milioane de euro,

Către Spania, exportatorii au livrat produse vegetale de 138 de miliarde de euro, maşinării de 176 de miliarde de euro şi autovehicule de 247 de milioane de euro.

Grecii au importat din România în principal metale comune şi articole adiacente de 150 de milioane de euro şi maşini şi echipamente de 103 milioane de euro.

 Vezi în documentul ataşat primele 20 de ţări către care exportăm.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...