Europa îngheaţă proiectul South Stream

Economica.net
09 04. 2014
southstream_54714800

 Uniunea Europeană este pe cale să îngheţe proiectul South Stream, ce ar fi trebuit să transporte gazul rusesc dinspre Rusia spre Europa şi care ar fi însemnat contracte uriaşe pentru oligarhii ruşi aflaţi în relaţii bune cu Kremlinul, RFI Romania

Europa se apropie încet, dar sigur de suspendarea lucrărilor pentru gazoductul SouthStream. Ar fi prima acţiune de pedepsire cu adevărat serioasă a Uniunii Europene la adresa Rusiei pentru acţiunile din Ucraina. Detaliile au apărut după ce detaliile unei discuţii avute de şeful Comisiei Europene cu politicieni bulgari au ajuns în posesia presei. Jose Manuel Barroso transmitea politicienilor de la Sofia un avertisment: să nu se pună de-a curmezişul în privinţa unei noi poziţii europene dure faţă de proiect. Mai exact, să nu împiedice formularea unei poziţii unite a Uniunii Europene referitoare la Ucraina. „Îi spunem Bulgariei să fie atentă”, ar fi spus Barroso. Potrivit unor articole din presa bulgărească, Barroso ar fi explicat că există „oameni în Bulgaria care sunt agenţi ai Rusiei”, o aluzie, scrie „The Telegraph”, la socialiştii aflaţi la guvernare, care au încercat să încheie un acord bilateral cu Kremlinul.

Vestea nu va pica bine deloc Rusiei, unde indicele rusesc Micex a scpzut 2,4% şi rubla a mai pierdut un procent în raport cu dolarul după ce manifestanţii proruşi au ocupat clădiri guvernamentale în oraşe ucrainene din estul ţării. Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk l-a acuzat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că ar pregăti terenul pentru invadarea regiunii Donbass, unde se află o mare parte din industria grea a Ucrainei.

Situaţie delicată pentru Rusia

Până acum, Bruxelles-ul a avut o atitudine ambiguă faţă de proeictul South Stream, a cărui construcţie înseamnă contracte consistente pentru oligarhi apropiaţi de Vladimir Putin. Versiunea oficială este că proiectul e încă de actualitate. Comentariile lui Barroso ajunse în presă arată însă că din punct de vedere politic, proiectul e deja mort, comentează „Daily Telegraph”.

Săptămâna trecută, grupul german Siemens a semnat un contract cu Gazprom prin care să furnizeze sisteme de control al furnizării pentru Southstream. Acordul, încheiat în urma unei întâlniri private dintre directorul Siemens Joe Kaeser şi Vladimir Puţin, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat cu Crimeea, a declanşat o furtună mediatică în Germania.

Proiectul, aflat deja într-o fază avansată, este însă menit să transporte resurse tocmai ocolind Ucraina, ceea ce deja nu mai are sens, în contextul în care Europa promite Ucrainei să o ajute cu livrările de gaze în urma presiunilor ruseşti. În prezent, pare destul de clar şi că Angela Merkel, cancelarul german, şi-a cam pierdut răbdarea cu Vladimir Putin. Acesta pare că a indus-o în eroare voit de două ori: o dată când a promis că nu va exista o anexare a Crimeii şi apoi când a asigurat-o că nu există trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Situaţia este extrem de delicată în contextul în care Gazprom ar putea să taie alimentarea cu gaze pentru Ucraiuna, ceea ce a şi ameninţat că va face în situaţia în care Kievul nu va plăti imediat datoria de 2,2 miliarde de dolari pentru livrările de până acum.De asemenea, sfidând Occidentul, Gazprom a mărit preţul pentru gazele exportate Ucrainei de la 268 la 485 de dolari mia de metri cubi.

Revenind la proiectul South Stream, politicieni din Bulgaria au apreciat că anexarea Crimeii ar putea răsturna cu totul situaţia în cazul construcţiei gazoductului, relatează agenţia de presă bulgară Novinite.

Ce planuri are Rusia

Iar potrivit informaţiilor publicate de presa rusă, o bucată mai mare din conducta South Stream ar putea trece prin Crimeea. Informaţiile au fost confirmate de ministrul adjunct al Economiei din Bulgaria, Ivan Ayalov. Rusia se gândeşte să construiască o parte mai mare din gazoduct pe teritoriul Crimeii şi să reducă porţiunea construită pe sub Marea Neagră. Potrivit unui proiect, segmentul maritim ar putea începe potrivit noilor planuri de undeva din jurul Sevastopolului, unde e staţionată flota rusă. Asta ar reduce costurile cu mult pentru Rusia, respectiv cu 6,2 miliarde de euro.

Însă e greu de spus ce va rămâne din planurile ruseşti. Chiar şi dacă Europa nu şi-ar fi schimbat poziţia, e dificil de convins partenerii internaţionali să renegocieze termenii unor contracte deja semnate, mai scrie Novinite. Sunt posibile însă în acest moment schimbări mari în proiectul South Stream, a confirmat ministrul adjunct al Economiei din Bulgaria.

Care e alternativa

Oficialul bulgar a respins însă ideea că Uniunea ar renunţa la proiect. Care ar fi alternativa? Nicăieri nu se menţionează proiectul cnsiderqt concurent până în urmă cu un an. Tot Novinite relatează citând o discuţie dintreBarroso şi politicianul bulghar Tzvetan Tzvetanov, că Uniunea ar prefera să se concentreze pe un proiect de transport al gazului din Azerbaidjan prin Italia în loc de South Strream.

E vorba de exploatarea de la Şah Deniz, aceasta fiind considerată principala sursă pentru proiectul rpvidn coridorul sudic de gaze, care va permite Europei să-şi diversifice funrizorii de hidrocarburi. Prin acest proiect, Europa ar obţine 10 milliarde de metri cubi de gaz anual din Azerbaidjan. Gazele produse în adoua etapăa exploatării ar urma să fie exportate spre Turcia şi apoi spre pieţele europejne prin extinderea conductei Caucazul de Sud şi prin construirea gazoductului Trans-Anatolian şi Trans-Adriatica.