Furnizorul de infrastructură Fidessa a mai informat joi că valoarea totală a tranzacţiilor în afara bursei derulate în al doilea şi al treilea trimestru al acestui an a atins nivelul record de 207 miliarde de euro, în creştere cu 45% comparativ cu 143 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, este vorba de o sumă mult mai mică faţă de acţiunile în valoare de 4.670 miliarde de euro estimate că au fost tranzacţionate în aceeaşi perioadă pe burse de genul London Stock Exchange.
Numărul companiilor ale căror acţiuni au fost utilizate în tranzacţiile în afara bursei a crescut cu doar 2% precizează Fidessa, ceea ce înseamnă că sporirea valorii a venit ca urmare a tranzacţionării crescute a aceloraşi acţiuni.
Cele mai tranzacţionate acţiuni sunt şi cele lichide acţiuni europene. Pe primul loc sunt titlurile operatorului de telefonie mobilă Vodafone, urmate de acţiunile grupului agroalimentar elveţian Nestle şi ale producătorului de medicamente Sanofi. Tranzacţiile în afara bursei au fost responsabile pentru 4,7 până la 8% din valoarea totală a tranzacţiilor derulate cu aceste acţiuni.
De asemenea, mai mult de o treime din totalul tranzacţiile în afara bursei derulate în Europa au avut loc în Marea Britanie, în timp ce Franţa şi Germania au fost responsabile fiecare pentru aproximativ 145.
Tranzacţiile în afara bursei sunt derulate prin intermediul unor reţele electronice care permit investitorilor să cumpere şi să vândă anonim acţiuni, astfel încât ceilalţi acţionari nu sunt conştienţi de aceste tranzacţii. O parte din detalii sunt făcute public numai după ce piaţa s-a închis. În mod obişnuit acest gen de tranzacţii sunt utilizate de marii manageri de fonduri şi bănci care tranzacţionează volume mari de acţiuni.