Europa ne dă peste 4 mld. euro prin noul POS DRU. Va fi cel mai mare angajator din ţară, în următorii ani – Rovana Plumb
“Cu o finanțare de 5 miliarde euro, din care 4,36 miliarde din fonduri europene, POCU 2014-2020 va fi practic cel mai mare angajator din țară, în următorii ani. Tineri, șomeri, persoane din grupurile vunerabile, antreprenori, lucrători, persoane aflate în sărăcie sau cu venituri reduse – toți se regăsesc în măsurile prevăzute de program care va deveni astfel un instrument eficient de stimulare a creșterii economice și de incluziune socială a persoanelor defavorizate”, a declarat Rovana Plumb, la lansarea Programului Operaţional.
20% din fondurile POCU, mai precis 1,14 miliarde euro, vor fi investite exclusiv în combaterea sărăciei și excluziunii sociale.
“POCU 2014-2020 va contribui la atingerea ţintei pentru România a Strategiei Europa 2020, adică scoaterea din sărăcie, până în 2020, a 580.000 persoane, comparativ cu anul 2008. La îndeplinirea acestui obiectiv vor contribui măsurile prevăzute de cele 7 axe prioritare ale Programului Operaţional, din care 5 se derulează prin Ministerul Muncii, dar și introducerea venitului minim de inserție care îi va stimula pe cei care au nevoie de sprijinul Statului să intre pe piața forței de muncă. În concluzie, Programul Operațional Capital Uman îndeplinește toate condițiile pentru a fi un program de succes şi ne va ajuta să schimbăm în continuare în bine România”, a adăugat ministrul Muncii.
POCU va contribui la atingerea obiectivului privind ținta de 70% – rata de ocupare pentru populația cu vârste între 20 şi 64 ani, stabilită în Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 2014-2020, prin:
- creșterea participării tinerilor pe piața forței de muncă, cu accent pe tineri NEETs (tineri care nu sunt ocupaţi şi nici nu sunt prinşi într-o formă de educaţie sau de formare profesională);
- îmbunătățirea participării pe piața muncii pentru persoanele defavorizate și reducerea ratei șomajului pentru toate categoriile de lucrători;
- încurajarea antreprenoriatului și crearea de afaceri, cu accent pe sectoarele în curs de dezvoltare și de creștere, aşa cum sunt identificate în Strategia Națională de Competitivitate 2014-2020.
Măsurile prevăzute prin program vor contribui, de asemenea, la atingerea obiectivelor în domeniul incluziunii sociale și combaterii sărăciei, asumate prin alte două strategii naţionale – Strategia naţională pentru incluziune socială şi reducerea sărăciei 2015-2020 şi Strategia naţională pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice 2015-2020, prin:
- promovarea incluziunii active și integrarea socio-economică a comunităților dezavantajate din mediul urban și rural;
- combaterea stereotipurilor şi a discriminării;
- dezvoltarea economiei sociale și promovarea antreprenoriatului social și a integrării în întreprinderile sociale;
- îmbunătăţirea accesului la servicii sociale accesibile, durabile şi de înaltă calitate.