Europa ne dă peste 2 mld. euro, până în 2016, pentru educaţie, formare profesională şi reducerea sărăciei – POCU
Obiectivul major urmărit de Programul Operational Capital Uman (POCU) îl reprezinta dezvoltarea resurselor umane prin cresterea accesului si a participarii la un sistem de educatie si formare profesionala de calitate, stimularea ocuparii, cu precadere pentru tineri, reducerea saraciei si a excluziunii sociale prin facilitarea accesului la servicii sociale si de sanatate, scrie Agerpres.
‘În urmatorii doi ani ne propunem sa deschidem linii de finantare în valoare de aproximativ 751.400.000 euro în 2015 si de 1.862.844.134 euro în 2016, în vederea sprijinirii ocuparii fortei de munca, a incluziunii sociale, a educatiei si a formarii. Vreau sa va reamintesc faptul ca, pentru Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, MFE a întreprins o serie de masuri care vizeaza modernizarea si eficientizarea comunicarii cu beneficiarii, dar si asigurarea deplinei conformitati cu prevederile regulamentelor aplicabile. Mare parte a schimbarilor aduse cadrului de implementare a fondurilor europene în 2014-2020 urmaresc simplificarea procedurilor de finantare. Noua perspectiva financiara prevede facilitarea accesului la fondurile europene, astfel încât si mai multi beneficiari sa fie încurajati sa pregateasca proiecte pentru utilizarea acestor resurse. Consider, în baza experientei anilor trecuti, ca avem nevoie de o mai buna coordonare în ceea ce priveste capacitatea administrativa la nivelul administratiei publice, dar si a beneficiarilor’, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
Documentul publicat de MFE include si un calendar orientativ al liniilor de finantare pentru urmatorii doi ani.
Având la baza principiile de planificare, Planul, propune ca, ‘pentru lansarile prin mecanisme competitive pentru granturi nerambursabile în vederea asigurarii atingerii tintelor din cadrul de performanta, sunt alocate: pentru anul 2015 – întreaga alocare aferenta anului 2014 si o parte a alocarii aferente anului 2015; pentru anul 2016 – o parte a alocarii aferente anului 2015, întreaga alocare aferenta anului 2016 si cea aferenta anului 2017; pentru anii urmatori se va urma aceeasi progresie astfel încât în anul 2020 sa mai ramâna de lansat maximum 25% din alocarea aferenta anului 2020, lasând timp suficient pentru implementarea proiectelor, evitarea riscului de dezangajare, asigurarea atingerii tintelor din cadrul de performanta’.
Pentru lansarile prin mecanismul grant global a fost alocata întreaga suma aferenta prioritatii de investitii/obiectivului specific, astfel încât administratorul de grant global sa poata contracta întreaga suma, dar luând în considerare termenul necesar definirii mecanismului aferent grantului global.
Pentru obiectivele specifice care vor fi implementate prin instrumente financiare a fost alocata întreaga suma aferenta instrumentului, luând în considerare perioada necesara definirii mecanismului de finantare, iar pentru lansarile pentru proiecte non-competitive au fost alocate sumele totale prevazute pentru prioritatea de investitie/obiectivul specific, respectiv în a doua parte a anului 2015 si în anul 2016.
POCU 2014 – 2020 dispune de o alocare financiara totala de aproximativ 5 miliarde de euro, din care 4,326 miliarde de euro contributie UE si stabileste prioritatile de interventie ale României în domeniul ocuparii fortei de munca, al incluziunii sociale si al educatiei.
Obiectivul major urmarit îl reprezinta dezvoltarea resurselor umane prin cresterea accesului si a participarii la un sistem de educatie si formare profesionala de calitate, stimularea ocuparii, cu precadere pentru tineri, reducerea saraciei si a excluziunii sociale prin facilitarea accesului la servicii sociale si de sanatate.
Pentru elaborarea Planului multianual de plasari POCU, în martie -iunie 2015 a avut loc un dialog între Ministerul Fondurilor Europene si autoritatile publice centrale relevante pentru masurile sprijinite de POCU, respectiv cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, referitor la proiectele non-competitive (estimare masuri, valoare, durata).
În mai-iunie 2015 au avut loc întâlniri între reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale referitoare la asigurarea coordonarii si complementaritatii masurilor implementate prin CLLD/DLRC si LEADER, iar în iunie 2015 consultari cu Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitara ITI Delta Dunarii referitor la abordarea masurilor specifice prevazute a fi implementate prin ITI.
În data de 24 iunie 2015 au fost consultati membrii Subcomitetului tematic ‘Îmbunatatirea capitalului uman prin cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si politici mai bune privind incluziunea si educatia’ în privinta Planului multianual de lansari.