Capitala României dispune de un spaţiu de 421.830 de metri pătraţi de centre comerciale, ceea ce înseamnă că în medie există 186 de mp la mia de locuitori, se arată în studiul European Retail
Guide – Shopping Centres al DTZ, parte a UGL Services, o divize a UGL Limited. Per total, există deja 12 centre comerciale moderne în Bucureşti şi alte 48 în toată ţara.
Stockholm, oraşul cu cel mai mare spaţiu comercial
La nivel european însă, stocul de spaţii de retail modern este, în medie, de 382 mp la
mia de locuitori, cu menţiunea că există variaţii semnificative intre regiuni. Spre exemplu, cel mai mic stoc, de 130 mp la mia de locuitori, îl are oraşul Vilnius din Lituania, în vreme ce Stockholm dispune de 879 mp pentru mia de locuitori. În prezent, stocul total de centre comerciale în Europa este de aproximativ 150 de milioane de metri pătraţi, iar Franţa, Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie reprezintă 60% din acest stoc.
Împătimiţii mall-urilor
Cea mai mare creştere din punct de vedere al vânzărilor generate de centrele comerciale moderne se va înregistra, potrivit estimărilor DTZ, în oraşeşe din centrul şi estul Europei şi Istanbul. Astfel,dacă în Vilnius creşterea anuală estimată este de 7,3%, în Riga de 6,4%, iar în Helsinki cu 3,4%, La polul opus se situează mallurile din sudul Europei, ca de exemplu cele din Lisabona, unde vânzările ar putea scădea cu 1,2%, sau cele din Milano pentru care se estimează un minus de 0,3%. „Climatul economic incert a frânat cheltuielile de consum ale populaţiei pe numeroase pieţe europene. Încetinirea ritmului economic şi dificultăţile din ce în ce mai mari în obţinerea de finanţări în multe ţări limitează perspectivele dezvoltării de noi centre comerciale. Cu toate acestea, în contextul unor diferenţe foarte mari în ceea ce priveşte stocul de centre comerciale în Europa şi al unei cereri relativ constante pentru spaţii noi, este loc pentru investiţii noi în centre comerciale în urmatorii ani. Pe pieţele mai dezvoltate, investiţiile viitoare se vor canaliza către îmbunătăţirea centrelor deja existente. În cadrul pieţelor încă în curs de dezvoltare, proiectele noi vor constitui principalul focus, vizând să completeze stocul limitat şi să valorifice creşterile prognozate ale vânzărilor”, a declarat Magali Marton, Head of CEMEA Research la DTZ şi co-autor al ghidului.
Mall-urile noi mai au de aşteptat
În ceea ce priveşte interesul investitorilor pentru dezvoltarea de noi centre comerciale, studiul DTZ indică o scădere a investiţiilor pe acest segment, ca urmare a condiţiilor economice. Potrivit estimărilor, numărul de malluri care urmează să se deschidă va fi sub medie în următorii ani. Din cele 40 de oraşe analizate de DTZ, 9 nu ai niciun proiect în derulare. În această listă intră localităţi precum Dublin, Riga, Munich sau Copenhaga. Totuşi, în unele state, inaugurările vor fi multiple. Este cazul Istanbului, spre exemplu, unde există 28 de centre pe punctul de a fi livrate pe piaţă. De asemenea, în Kiev sunt anunţate 16 deschideri, în Stockholm şi Varşovia câte 15, iar în Budapesta 12. În România, în afară de cele 60 de mall-uri deschise sunt anunţate în acest an alte două, în afara Capitalei.