Europa trebuie să orienteze mai multe cheltuieli militare către proiecte comune – agenţia de apărare a UE
Agenţia a identificat mai multe lacune critice pe care ţările UE ar trebui să se străduiască să le acopere, cum ar fi transportul aerian pe distanţe lungi, portavioanele şi navele-cisternă pentru aprovizionarea cu combustibil a navelor de război şi a sistemelor de apărare aeriană de ultimă generaţie, scrie Agerpres.
„Planificarea apărării continuă să se facă mai ales în mod izolat şi (…) statele membre (UE) nu sunt convinse de proiectele de cooperare europeană”, notează agenţia marţi în raportul său anual pentru reuniunea miniştrilor apărării din cadrul blocului, ce are loc la Bruxelles.
Şeful politicii externe a UE Josep Borrell, care prezidează şi AEA, a declarat că singura modalitate de a asigura că Europa dispune de forţe capabile să răspundă la orice criză este cooperarea în domeniul apărării împreună cu creşterea cheltuielilor.
Multe ţări preferă achiziţiile individuale de arme şi echipamente de la furnizori din afara UE, mai degrabă decât să-şi investească banii în proiecte europene, care sunt văzute ca fiind mai lungi şi mai complexe, a explicat AEA.
Potrivit agenţiei, doar 18% din toate investiţiile în programele de apărare au implicat cooperarea între ţările UE.
Cheltuielile pentru apărare în bloc au crescut cu 6%, până la 214 miliarde de euro în 2021, a relevat agenţia, estimând o nouă creştere de până la 70 de miliarde de euro până în 2025, în timp ce multe ţări îşi propun să cheltuiască mai mult pentru apărare după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie.
Cifrele includ doar o parte din angajamentul Germaniei de a cheltui 100 de miliarde de euro în plus pentru Bundeswehr, potrivit AEA, deoarece nu este clar când vor veni banii.
Creată în 2004, principala sarcină a AEA este de a sprijini şi facilita cooperarea în domeniul apărării în Europa.