Europa trebuie să profite de şansa de a recupera decalajul – comisarul Gentiloni

18 01. 2023
fonduri_europene_europa_68186400_71876300

Luând cuvântul la Forumul de la Davos, Gentiloni a spus că UE ar putea evita o recesiune completă în acest an şi ar putea scăpa doar cu ceea ce a numit drept o „contracţie limitată” a economiei în primul trimestru. „Termenul cheie pentru moment este superficială (-shallow-nr.)”, a precizat Gentiloni făcând referire la amploarea unei eventuale recesiuni, cu câteva săptămâni înainte ca blocul comunitar să dea publicităţi noile sale prognoze economice.

Chiar dacă a menţionat „riscurile enorme”, precum războiul din Ucraina, asupra perspectivelor pe termen scurt ale Europei, Gentiloni a sus că scăderea preţurilor la energie, faptul că inflaţia pare să fi depăşit vârful la finele anului trecut şi situaţia relativ pozitivă de pe piaţa muncii oferă motive de optimism. Comisarul european a subliniat că până acum regiunea a evitat cele mai negre temeri din urmă cu un an, anume că această criză energetică va duce la întreruperi masive în aprovizionarea cu electricitate a firmelor şi consumatorilor, falimente în rândul companiilor şi turbulenţe sociale pe scară largă.

„Pe ansamblu, această perspectivă mai puţin pesimistă ar trebui să ne încurajeze în drumul dificil pe care îl avem de parcurs”, a spus Gentiloni referindu-se la provocările pe termen scurt, precum garantarea aprovizionării cu energie în iarna următoare şi creşterea gradului de rezilienţă a economiei şi „înverzirea” ei pe termen lung.

Gentiloni a recunoscut că există viziuni diferite în capitalele europene cu privire la cum ar trebui finanţat noul pact verde anunţat marţi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar a îndemnat ţările membre să definească mai întâi obiectivele şi amploarea efortului. „Ar trebui să evităm să începem discuţiile de la coadă. Ştim că finanţarea comună pentru UE este întotdeauna un subiect dificil de abordat”, a spus Gentiloni, care a îndemnat capitalele ţărilor membre să accepte în primul rând principiul că acesta ar trebui să fie un efort comun al UE şi apoi să stabilească proiectele prioritare.

Comisarul european a identificat semiconductorii şi domenii precum hidrogenul verde drept posibile domenii prioritare, citând nevoia de proiecte comune la nivelul UE pentru a atinge mărimea necesară pentru un bloc cu 450 de milioane de cetăţeni.

În ultimele luni Europa a devenit mai pragmatică în relaţiile sale cu China, pe fondul îngrijorărilor variind de la respectarea drepturilor omului şi până la modul cum Beijingul interpretează regulile comerciale. Gentiloni a spus că această situaţie conduce la o nouă disponibilitate pentru o cooperare industrială la nivelul UE pentru a face blocul comunitar mai puţin dependent de alţii.

„În urmă cu cinci sau zece ani o politică industrială la nivel european era un subiect taboo. Provocările venite zilnic din partea Chinei ne arată că trebuie să recuperăm decalajul în anumite sectoare dacă vrem o autonomie strategică în următorii ani”, a spus Gentiloni.