Europa va amenda statele care nu pun deficit structural de 0,5% în Constituţie

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va putea amenda cu până la 0,1% din Produsul Intern Brut (PIB) statele UE care nu vor introduce în constituţie o prevedere privind bugetul echilibrat, potrivit unei variante în lucru a tratatului fiscal pregătit de liderii europeni.
Economica.net - vin, 20 ian. 2012, 11:38

Încheierea unui tratat fiscal a fost agreată de principiu în decembrie de liderii a 26 din cele 27 de state membre, excepţie făcând Marea Britanie.

În cazul României, sancţiunea s-ar ridica la maximum 130 milioane euro dacă se ia în calcul Produsul Intern Brut estimat pentru 2011.

Acordul vizează o disciplină fiscală strictă la nivelul UE, având ca principale obiective stingerea deficitelor bugetare şi aşezarea datoriilor de stat pe o direcţie sustenabilă.

„Pactul fiscal” reprezintă cea mai ambiţioasă încercare a UE de până acum de a restaura încrederea în finanţele publice ale statelor membre, în special cele din zona euro.

Potivit variantei actualizate a tratatului, toate statele care vor semna acordul trebuie să introducă în constituţie sau în legea echivalentă, în termen de un an, o prevedere care să stipuleze clar că deficitul structural al bugetului de stat nu poate depăşi 0,5% din PIB.

În eventualitatea depăşirii acestui prag, trebuie precizate măsuri automate de ajustare, potrivit documentului.

Totodată, dacă un guvern UE va ignora o decizie a Curţii de Justiţie spre introducerea „regulii de aur” în constituţie, statul respectiv va putea fi amendat.

„Dacă Curtea găseşte că partea acuzată nu s-a conformat deciziilor sale, poate impune o amendă sau o penalizare adecvată circumstanţelor, care nu va depăşi 0,1% din Produsul Intern Brut al statului respectiv”, se spune în document.

Variantele iniţiale ale tratatului prevedeau că statele membre care nu introduc o astfel de prevedere în constituţie pot fi chemate în instanţă la Curtea de Justiţie a UE.

Conţinutul tratatului va fi dezbătut săptămâna viitoare de miniştrii Finanţelor din UE, care se vor reuni la Bruxelles pentru discuţii pregătitoare înaintea summit-ului UE din 30 ianuarie.

Banii strânşi din amendă ar urma să fie folosiţi pentru consolidarea resurselor de creditare ale Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de intervenţie al zonei euro, care ar trebui să devină operaţional din luna iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a lansat licitația pentru reabilitarea a patru dintre cele șase grupuri ale hidrocentralei Stejaru. Celelalte două au......
Sindicaliștii din Sănătate ar putea ieși la proteste, nemulțumiți de „ordonanța-trenuleț”
Sindicaliștii din Sănătate ar putea ieși la proteste, nemulțumiți de „ordonanța-trenuleț”
Sistemul de sănătate este cel mai afectat de măsurile fiscale din "ordonanţa trenuleţ", în condiţiile în care toate ...
Voucherele de vacanță rămân în vigoare și în 2025, dar cu o condiție. Anunț de ultimă oră
Voucherele de vacanță rămân în vigoare și în 2025, dar cu o condiție. Anunț de ultimă oră
Voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului, ...
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, ...