Europa va relua exporturile de carne de vită spre Canada
Cele 19 state care au fost autorizate să reia exporturile sunt aceleaşi care aveau acces pe piaţa canadiană şi înaintea de criza ESB: Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie.
‘Această decizie va da un impuls binevenit producătorilor şi exportatorilor europeni de carne de vită, mai ales într-un moment în care fermierii din UE trec printr-o perioadă dificilă’ au declarat într-un comunicat comun comisarii europeni Vytenis Andriukaitis, Cecilia Malmström şi Phil Hogan, responsabili cu portofoliile Sănătăţii, Comerţului şi Agriculturii.
Piaţa canadiană şi-a închis porţile pentru carnea de vită europeană în 1996, odată cu cauza crizei provocate de Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută drept boala vacii nebune.
‘Cerem şi celorlalţi parteneri comerciali internaţionali care mai aplică măsuri restrictive să adopte standardele recunoscute la nivel internaţional’, subliniază Comisia Europeană.
În luna ianuarie a acestui an, Irlanda a devenit prima ţară membră a Uniunii Europene (UE) care va exporta din nou carne de vită în SUA, după ce autorităţile de la Washington au ridicat embargoul pentru carnea de vită provenită din această ţară. De asemenea, în luna februarie Irlanda a redobândit accesul pe piaţa din China, iar săptămâna trecută Arabia Saudită a ridicat un embargou vechi de 15 ani pentru carnea de vită provenită din Franţa.
Un exportator net de carne, Uniunea Europeană produce anual 45 milioane tone de carne, dintre care 23 milioane tone de carne de porc, 13,4 milioane tone de carne de pasăre, 7,7 milioane tone de carne de vită şi 900.000 tone de carne de oaie şi capră.