Guvernul României nu a depus nici până în acest moment dosarul de finanțare pentru Centura Bucureştiului, spune deputatul european Siegfried Mureșan, care citează un răspuns al Comisiei Europene din 5 decembrie.
„Serviciile Comisiei nu au primit încă nicio cerere de finanțare pentru un proiect major referitor la centura ocolitoare a municipiului București”, se arată într-un răspuns oferit de Corina Creţu în numele Comisiei Europene la interpelarea europarlamentarului.
Ministerul Transporturilor a informat serviciile Comisiei că CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) i-a transmis cererea de finanțare din Fondul de coeziune. „Prin urmare, Comisia înțelege că proiectul este încă în curs de elaborare la nivel național. Ministerul Transporturilor a informat Comisia că, până la sfârșitul anului 2018, va fi trimisă Comisiei cererea de finanțare pentru proiectul major referitor la centura de sud a municipiului București. După ce serviciile Comisiei vor primi cererea de finanțare a proiectului, aceasta va fi evaluată, urmând ca o decizie să fie luată în termen de trei luni de la data depunerii acesteia”, se mai arată în răspunsul Corinei Creţu.
Potrivit acesteia, „Ministerul Transporturilor a informat serviciile Comisiei că datele programate pentru începerea lucrărilor pentru centura ocolitoare a municipiului București diferă în funcție de tronsonul de drum. Potrivit Ministerului Transporturilor, proiectarea și lucrările privind Autostrada de Centură a Municipiului București – sector Sud vor începe în aprilie 2019, dar lucrările în anumite secțiuni au început deja, de exemplu pe tronsonul dintre A1 și DN7 și pasajul suprateran pe DJ 602 București – Domnești”.
Deputatul european Siegfried Mureșan a mai acuzat că prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a mințit când a declarat că este gata dosarul privind modernizarea din fonduri europene a centurii Bucureștiului la nivel de autostradă și că va fi transmis Comisiei Europene în data de 15 octombrie.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat pe 11 octombrie că Guvernul a facut „progrese importante în ceea ce priveşte asigurarea finanţării investiţiilor care vizează Centura existentă a municipiului Bucureşti, dar şi infrastructura nouă la profil de autostradă. Dosarul prin care solicităm finanţarea din bani europeni este gata şi luni (15 octombrie – n.r.) va fi transmis Comisiei Europene. Vorbim despre fonduri estimate la peste 1,3 miliarde de euro fara TVA”.
Contactat de către Economica.net, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a spus că a fost declanşată procedura trimiterii cererii de finanţare la Comisia Europeană, pentru ambele inele ale Capitalei. Astfel, cererea a fost transmisă structurilor de evaluare ale Comisiei, respectiv experţilor JASPERS.
Reprezentantul CNAIR mai spune că deputatul european Siegfried Mureşan se află într-o confuzie totală şi că încurcă proiectul de modernizare a Centurii Capitalei cu proiectul inelului nou de autostradă din jurul Capitalei.
Şerbănescu adaugă că „în urma multiplelor discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene, s-a agreat că vor fi finanţate din fonduri europene ambele inele ale Capitalei”. De altfel, toate proiectele lansate la licitaţie prin POIM beneficiază de un acord de principiu din partea Comisiei Europene, în baza unor discuţii prealabile cu reprezentanţii CE pentru finanţarea lor.
Mai mult, reprezentantul CNAIR spune că cererile de finanţare pot fi transmise Comisiei Europene până în luna decembrie 2023, cu condiţia ca la momentul cererii de finanţare să nu fi fost încheiat proiectul.
Zona orbitală a Municipiului Bucureşti va include actuala centură (DNCB) şi noua Autostradă de Centură (A0).
Astfel, actuala centură va fi modernizată prin continuarea lărgirii la patru benzi a unor secţiuni şi prin construirea pasajelor Mogoşoaia, Domneşti, Berceni şi Olteniţa.
Pe lângă actuala centură, care este drum naţional, va mai fi construit un nou inel, la standard de autostradă. Pentru cele trei loturi din sectorul sudic al Autostrăzii de Centură Bucureşti (A0) au fost desemnaţi constructori iar contractele urmează să fie semnate, în unele cazuri, după soluţionarea contestaţiilor. Sectorul sudic al A0 leagă A1 de A2 şi este parte din Coridorul 4 paneuropean.
Ministerul Transporturilor a anunţat că a finalizat la data de 28 noiembrie 2018 procesul de transmitere la Comisia Europeană a proiectului “Infrastructura integrată pentru zona orbitală a Municipiului București”.
Obiectivul specific al contractului de finanțare este reprezentat de construcția a 92,094 km noi de drum național și autostradă, 56 poduri și pasaje noi, 5 poduri și pasaje reabilitate, 9 parcări, 21 intersecții, 5 noduri rutiere, 1 punct de întoarcere, 1 centru de întreținere și coordonare, 1 punct de sprijin și de întreținere și 1 spațiu pentru servicii.
Valoarea totală a proiectului este de 7.327.494.923,12 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020, este 5.807.308.355,07 lei (75% din valoarea totală eligibilă aprobată – 4.355.481.266,38 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 25% în valoare de 1.451.827.088,69 lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului).Perioada de implementare a Proiectului este de 120 luni, respectiv între 01.01.2014 și 31.12.2023.
De asemenea, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat joi seara la Antena 3 că proiectul pentru finanțarea Centurii Capitalei a fost recepționat de Comisia Europeană, în data de 5 decembrie. Astfel, ministrul vine să îi contrazică pe toți cei care spuneau că nu s-a trimis acest proiect la Bruxelles.
„Proiectul pentru finanțarea Centurii Capitalei a fost recepționat de Comisia Europeană. Am print screen în telefon și vă arăt. Proiectul este la Comisia Europeană. Proiectul a fost urcat în sistem chiar când s-a vorbit că nu există, dar aici durează mai mult. Proiectul a fost recepționat de Comisia Europeană pe data de 5 decembrie.”, a declarat Lucian Șova, la Antena 3.