Europarlamentare: Stânga radicală din Grecia crede că are şanse de succes

Partidul Syriza (stânga radicală), primul partid al opoziţiei din Grecia, este în măsură să câştige alegerile europene şi pe cele locale din luna mai, care vor servi drept 'referendum' împotriva guvernului de coaliţie al conservatorilor şi socialiştilor şi împotriva politicii de austeritate, a declarat sâmbătă liderul Syriza, Alexis Tsipras, citat de AFP.
Economica.net - Dum, 02 feb. 2014, 09:46
Europarlamentare: Stânga radicală din Grecia crede că are şanse de succes

‘Revenirea la care visăm şi pentru care ne-am bătut este la îndemâna noastră’, a declarat Alexis Tsipras, în cadrul unui discurs în faţa conducerii partidului său.

‘Ora socotelilor’ a venit pentru ‘un sistem politic uzat şi o elită economică coruptă care au împins ţara şi poporul spre tragedia de azi’, a adăugat el.

Alegerile europene din luna mai, în paralel cu cele municipale şi regionale în Grecia, vor fi ‘un adevărat referendum împotriva unui guvern al politicii de austeritate şi al subordonării’, a asigurat liderul Syriza, căruia sondajele îi acordă un uşor avans în faţa conservatorilor de la putere.

JPMorgan: Grecia va organiza probabil alegeri anticipate, care vor fi câştigate de stânga radicală

Analiştii JPMorgan consideră că există o probabilitate de 70% pentru organizarea alegerilor anticipate înainte de luna martie, iar scenariul de bază este ca scrutinul să fie organizat în a doua jumătate a acestui an, potrivit portalului elen GreekReporter.

Următoarele alegeri parlamentare ar trebui să se desfăşoare în mod normal în 2016, când expiră mandatul actualului parlament, ales în 2012.

„Grecia ar putea intra într-o campanie electorală prelungită, cu o atenţie redusă asupra acordului de reforme cu creditorii externi”, se arată în raportul JPMorgan. Syriza conduce în sondaje şi va câştiga probabil alegerile, dar nu este sigur că va reuşi să formeze guvernul, notează analiştii băncii.

În cazul în care Syriza va câştiga, ar putea adopta o poziţie inflexibilă în privinţa negocierilor cu troica creditorilor externi – Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană.

Grecia a convenit două pachete de împrumuturi externe cu zona euro şi FMI începând din 2010, după ce statul elen a pierdut accesul la finanţare la dobânzi sustenabile de pe piaţa internaţională, din cauza îndatorării ridicate.

Împrumuturile au fost condiţionate de măsuri dure de austeritate, precum reduceri de salarii, concederi şi restrângerea cheltuielilor, dar şi de reforme economice şi privatizări.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...