Europarlamentare: Votul anti-UE provoacă temeri printre grupurile de lobby pro-business

Grupurile de lobby sunt îngrijorate că ascensiunea partidelor protestatare şi a rebelilor anti-UE la alegerile europene va duce la ignorarea lor şi a afacerilor pe care ele le reprezintă, comentează vineri Reuters.
Economica.net - vin, 16 mai 2014, 12:08
Europarlamentare: Votul anti-UE provoacă temeri printre grupurile de lobby pro-business

Voturile europenilor nemulţumiţi de dificultăţile economice vor face probabil ca un sfert din cele 751 de locuri ale Parlamentului European (PE) să ajungă la partidele eurosceptice şi protestatare atât de stânga, cât şi de dreapta.

”Vor fi probabil personalităţi foarte vocale care se vor pronunţa în mod violent împotriva Uniunii Europene”, a afirmat Derk Jan Eppinck, un deputat olandez din actualul PE. ”Aceste grupuri sunt anti-globalizare. Este ceva contagios. Se vor implanta în parlament. Efectul final al lor este cel anti-business”, a adăugat el.

Cu toate că se aşteaptă ca circa 70% din locurile din PE să fie câştigate de către cele patru mari grupuri tradiţionale – Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta), Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D, centru-stânga), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE, centru) şi Verzii (stânga) – grupurile de protest ar putea obţine un avantaj decisiv.

Un grup de extrema-stângă ar putea obţine poziţii în cele peste 20 de comisii care dau poziţia PE în materie de legislaţie sau comerţ.

Complicând problema, mulţi dintre noii membri îşi vor ocupa locul în detrimentul unor parlamentari pro-business de centru-dreapta şi liberali.

Costas Chrysogonos, un candidat al partidului grec de stânga Syriza care face campanie electorală împotriva a ceea ce el numeşte ”un genocid economic” impus de creditorii internaţionali ţării sale, este un exemplu tipic pentru noua generaţie. ”Uniunea Europeană se transformă într-un nou tip de Europă pentru pieţele de capital”, a declarat Chrysogonos pentru Reuters. ”Prioritatea mea nu o reprezintă banii. Nu este capitalul. Prioritatea mea vor fi oamenii”, a adăugat el.

Pentru industrie, sosirea acestui tip de parlamentar la Bruxelles marchează o tendinţă îngrijorătoare.

”Ei îşi pun steagurile naţionale pe masă şi strigă”, a afirmat Christian Feustel de la Business Europe, un grup care reprezintă industria la Bruxelles. ”Ei nu sunt deschişi nici unui argument, deoarece sunt ideologi. Noi nu o să mergem să batem la uşa lor. Ei nu înţeleg afacerile şi nu sunt interesaţi”, a adăugat Feustel.

Avansul partidelor protestatare la alegerile de săptămâna viitoare pentru Parlamentul European reprezintă o problemă pentru un număr de peste 15.000 de lobbyişti care încearcă să influenţeze procesul de decizie al Uniunii Europene.

În timp ce Comisia Europeană elaborează legislaţia pentru UE şi ţările membre trebuie s-o semneze, deputaţii din PE au deseori un cuvânt similar de spus.

Simon Hix, cofondator al VoteWatch Europe, care analizează tendinţele de vot, estimează că numai dreapta eurosceptică ar putea obţine în jur de 120 de membri în PE, la care s-ar putea adăuga alţi 15 ai extremei-drepte.

Printre eurosceptici se numără deputaţii conduşi de preşedinta Frontului Naţional din Franţa (FN), Marine Le Pen, şi de politicianul olandez de extrema-dreaptă Geert Wilders.

Un grup separat, denumit Europa Libertăţii şi Democraţiei (EFD), ar putea fi dominat de Partidul pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP). Radicalii extremei-stângi vor obţine, de asemenea, alte locuri.

Mulţi dintre aceşti deputaţi vor fi greu de vizitat de către lobbyişti. ”Prezenţa lor la parlament va fi probabil destul de redusă”, a afirmat Hix. ”Ei nu vor reveni, deoarece simt că este inutil”, a adăugat el.

Lobbyiştii se tem că cei care vor veni la Bruxelles nu vor dori să vorbească, de teamă că vor fi criticaţi pentru că au relaţii strânse cu lumea afacerilor.

”Europa va avea propriul său Tea Party – social-conservator şi împotriva modelului ”federal”, cu membri care se opun ideii de Uniune Europenă în general”, a declarat Andras Baneth, care oferă consultanţă companiilor care fac lobby la Bruxelles. ”Ei se opun dreptului companiilor’ de a face lobby, a adăugat el.

Deriva anti-UE va slăbi puternicul grup de centru-dreapta şi cel mai mare acum din PE, determinându-l să încheie acorduri cu social-democraţii, făcând şi mai dificilă adoptarea de legi.

”Va fi necesară o cooperare cu socialiştii pentru a obţine o majoritate”, a declarat deputatul german Andreas Schwab, care coordonează votul în rândul colegilor de centru-dreapta. În opinia sa, ”există riscul ca unele legi să nu fie adoptate”.

Mai mult decât anticapitalismul, agenda politică a grupurilor de protest de a sparge Uniunea Europeană este cea care le va împiedica să stabilească relaţii cu voci din industrie.

În Marea Britanie, este de aşteptat ca UKIP să iasă câştigător la alegerile de săptămâna viitoare.

”Există sentimentul în rândul oamenilor de afaceri britanici că influenţa ţării lor în Europa a scăzut, care în parte se datorează dezangajării faţă de Bruxelles”, a afirmat Adam Marshall, de la grupul de lobby Camera de Comerţ britanică. ”Aceasta face şi mai dificilă susţinerea cauzei noastre”, a adăugat el.

Popularitatea tot mai mare a parlamentarilor care militează pentru ieşirea din Uniunea Europeană arată că este puţin probabil ca aceasta să se schimbe.

”Noi, desigur, vom interacţiona cu comunitatea de afaceri. Dar obiectivul nostru este de a părăsi (UE). Obiectivul nostru nu este de a ne supune legilor lor (ale UE). Dorim să ne facem propriile noastre legi”, a declarat pentru Reuters liderul UKIP, Nigel Farage

Te-ar mai putea interesa și
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată și fără continuitate
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată ...
România se află într-un moment critic, în care producţia industrială rămâne mult sub nivelul de dinaintea pandemiei, iar politicile publice pentru sprijinirea sectorului industrial sunt......
România a semnat două contracte de 600 mil. euro cu Banca Europeană de Investiții
România a semnat două contracte de 600 mil. euro cu Banca Europeană de Investiții
Două contracte, în valoare de 600 milioane euro, au fost semnate cu Banca Europeană de Investiţii, acestea vizând modernizarea ...
Investitorii în energie verde au scos peste 11.100 de hectare de teren din circuitul agricol. Nota de plată: 97,6 milioane de euro
Investitorii în energie verde au scos peste 11.100 de hectare de teren din circuitul agricol. Nota de plată: 97,6 milioane ...
Peste 11.100 de hectare de teren agricol aflat în extravilanul localităților, dintre care cele mai mari suprafețe în ...
Lucian Popovici, Cegeka: Asistăm la o schimbare a pieței de IT. Vom avea nevoie de schimbări majore de mentalitate
Lucian Popovici, Cegeka: Asistăm la o schimbare a pieței de IT. Vom avea nevoie de schimbări majore de mentalitate
Piața IT din România trece printr-o perioadă de transformare, iar modelul tradițional de outsourcing, bazat pe externalizarea ...