Europarlamentarul Zeller: România trebuie să absoarbă mai multe fonduri europene în actualul exerciţiu bugetar

Economica.net
20 09. 2017
fonduri_ue__proiecte__46130100_37452100

‘Daniel Buda, colegul meu de la Comisia REGI, a avut ideea de a trimite o delegaţie a comisiei noastre în România. Astfel, am avut una dintre cele mai mari delegaţii ale comisiei REGI. (…) Nu am venit întâmplător în România. Din punctul de vedere al politicii de coeziune, România este un stat important pentru noi, deoarece pe noi ne interesează cum se folosesc fondurile europene; dorim ca ele să fie folosite pentru creştere şi pentru ocuparea forţei de muncă. În ultima vreme am văzut că procesul de absorbţie a fondurilor structurale a devenit din ce în ce mai lent, au existat foarte multe întârzieri. Iată că suntem în cel de-al patrulea an al noii perioade de programare şi rata de accesare a banilor prin programe şi proiecte noi pe noua perioadă a fost în ultimii 3-4 ani foarte lentă. Văd că acum începe din nou să se accelereze, dar adevărul e că ne apropiem de sfârşitul perioadei de programare, următoarea perioadă de programare începe în 2020. (…) România primeşte în această perioadă de programare circa 30 de miliarde de euro, care reprezintă 2% din PIB şi este mult pentru România. Dacă vedem că o mare parte din această sumă nu este absorbită sau că au existat dificultăţi, atunci evident că acest lucru va avea o influenţă asupra discuţiilor prin care se încearcă să se decidă cum se continuă politica de coeziune. De aceea, am discutat şi cu doamna comisar, care este româncă, şi cu miniştri, care mi-au promis cu toţii că procesul de absorbţie şi de punere în aplicare a proiectelor finanţate din fonduri va începe şi se va accelera, astfel încât să se mai atingă obiective în această perioadă de programare’, a afirmat Joachim Zeller, şeful unei delegaţii europene care a vizitat România.

El a mai spus că România, ca stat, ‘are un trecut dificil’ şi că ‘rămâne un stat care este într-o continuă transformare, în tranziţie către un sistem nou şi care vrea să se lege de dezvoltarea întregii Uniuni Europene’, iar în acest sens, fondurile structurale trebuie să ajute România. ‘Poate că uneori progresul este prea lent, dar per total noi vedem o evoluţie pozitivă’, a apreciat Zeller.

La rândul său, europarlamentarul Daniel Buda a spus că vizita delegaţiei Parlamentului European a constituit ‘o foarte bună oportunitate pentru noi, cei din această regiune, de a avea un schimb de opinii cu factorii decidenţi’. ‘Avem nevoie să lucrăm cu toţii împreună pentru a simplifica procesul de absorbţie a fondurilor europene, astfel încât la sfârşitul perioadei România să absoarbă cât mai mulţi bani’, a completat Daniel Buda.

În perioada 18-20 septembrie, la Cluj-Napoca a avut loc o vizită a delegaţiei Comisiei de Dezvoltare Regională a Parlamentului European. Delegaţia este compusă din aproximativ 30 de persoane, membri ai Parlamentului European, funcţionari din cadrul Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, dar şi alţi reprezentanţi ai comisiei de specialitate din PE.
Programul a inclus vizite la centre de cercetare, obiective turistice, dar şi la alte proiecte realizate pe fonduri europene.

De asemenea, au avut loc schimburi de opinii între reprezentanţii Comisiei REGI şi autorităţile publice locale şi centrale, dar şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri români şi străini pe teme care ţin de legislaţia europeană şi cea naţională, precum şi de mecanismele şi procedurile de accesare a fondurilor europene.

Sursa: AGERPRES