Europenii îl susţin pe Mario Monti împotriva lui Silvio Berlusconi

Economica.net
14 12. 2012
mario_monti_19171500

Cu câteva ore înaintea unui summit al şefilor de stat şi de Guvern UE la Bruxelles, Mario Monti a fost primit la Comisia Europeană (CE), după care a fost invitatul-surpriză al unei reuniuni a liderilor conservatori din cadrul Partidului Popular European (PPE), din care nu face parte.

Cu toate că şi-au exprimat susţinerea faţă de „profesor”, lideri PPE s-au abţinut să îl îndemne în mod deschis să candideze în următoarele alegeri, pentru a nu lăsa impresia că s-ar amesteca în afacerile interne italiene.

Monti, care nu face parte din vreun partid şi se află la conducerea unui Guvern de tehnocraţi, a fost invitat în ultimul moment la această reuniune, la care participau atât cancelarul german Angela Merkel, cât şi predecesorul actualului premier, Silvio Berlusconi, în calitate de lider al partidului Poporul Libertăţii (PdL).

Il Cavaliere a produs senzaţie în Italia anunţând sâmbătă că intenţionează să candideze, pentru a şasea oară, într-o campanie, la postul de şef de Guvern. Însă, la Bruxelles, el şi-a confirmat intenţia de a reveni asupra acestui anunţ, apreciind că are „atât de multe alte lucruri de făcut în afara politicii”.

„Dacă cineva ca Monti este disponibil, dacă îi poate reuni pe modraţii italieni, voi fi mulţumit să nu candidez, la vârsta mea venerabilă”, le-a spus unor jurnalişti Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, la ieşirea de la reuniune. „Voi candida doar dacă va fi necesar”, a subliniat el, adăugând că are „atât de multe lucruri de făcut în afara politicii”.

În cursul reuniunii, „propunerea a fost primită în mod pozitiv de către şefii de stat şi de Guvern”, a declarat pentru AFP eurodeputatul german Elmar Brok.

Deşi a păstrat tăcea asupra intenţiilor sale, Mario Monti subliniat că se simte „membru al familiei”, a declarat alt participant.

Mulţi au salutat activitatea sa de preşedinte al Consiliului italian de Miniştri şi au declarat că vor să vadă acest lucru continuând, a declarat premierul finlandez Jyrki Katainen.

„Însă nu vrem să îl punem cu spatele la zid şi să îl obligăm să spună ceva, deoarece era evident că nu vrea să spună nimic”, a continuat premierul Finlandei.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, Angela Merkel s-a abţinut să se „pronunţe asupra unor candidaturi particulare”.

Silvio Berlusconi a părut un pic ignorat, deoarece „atenţia era concentrată asupra lui Mario Monti”, a povestit alt participant, sub protecţia anonimatului.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe Il Cavaliere să ia cuvântul în mai multe rânduri, pentru a se apăra. „Schimbul de replici a permis să se vadă că existau diferenţe de fond între Mario Monti şi Silvio Berlusconi”, a comentat francezul Jean-François Copé, preşedinte proclamat al UMP (dreapta, opziţie).

La primirea, joi dimineaţa, a lui Monti, preşedintele CE Jose Manuel Barroso i-a adresat un avertisment lui Silvio Berlusconi, cerându-i să se gândească la importanţa „stabilităţii” şi „reformelor” pentru Italia.

După conservatorii europeni, preşedintele socialist francez François Hollande a exprimat joi o susţinere foarte clară faţă de Mario Monti, liderul „care a permis Italiei să se redreseze”.

În momentul în care Monti sosea la summit, Hollande s-a întors din drum pentru a-l felicita şi, în faţa camerelor de luat vederi, i-a strâns mâna îndelung.

„Alegerile italiene vor fi cele care vor rezolva problema Berlusconi”, a apreciat preşedintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz.