Europenii nu reuşesc să rupă cercul vicios al crizei

Zona euro va cădea din nou în recesiune în 2012, cu o slabă creştere economică doar în Franţa şi Germania, de 0,4% şi respectiv 0,6%, dar cu o tendinţă negativă în toate ţările lovite de criză, cu excepţia Irlandei. Cercul vicios al crizei continuă deci, economia zonei euro fiind afectată şi de o încetinire a activităţii economice la nivel mondial.
Economica.net - sâm, 25 feb. 2012, 14:10
Europenii nu reuşesc să rupă cercul vicios al crizei

Aceste cifre vor fi dezbătute pe 1 şi 2 martie de liderii europeni reuniţi în summit la Bruxelles, însă vedem deja că nu toată lumea are aceeaşi viziune privind soluţia ieşirii din criză. Tandemul franco-geman propune din nou măsuri pe care le contestă mai toată lumea, scrie RFI Romania.

Sunt două metode care se contrazic, două şcoli de gândire. Cea franco-germană recomandă accelerarea integrării fiscale, adică omogenizarea fiscalităţilor astfel încât să se evite crearea unui aşa-zis «dumping fiscal». Prin aceasta se înţelege evitarea unei situaţii în care o ţară practică taxe mult prea joase în detrimentul celorlalte ţări. Acesta a fost şi este cazul Irlandei de mai bine de aproape 30 de ani, de când ţara este membră a Uniunii Europene.

Dar alte 12 state membre ale UE, dintre care una, Marea Britanie, nu este şi membră a zonei euro, doresc – dimpotrivă – reţete mai relaxate, aşa-numite «ultra-liberale» . Reducerea ajutoarelor de stat pentru bănci şi flexibilizarea pieţei de muncă sunt unele dintre aceste reţete. Liberalizarea totală a sectorului energetic până în 2014 şi eliminarea barierelor comerciale cu China, Rusia şi SUA sunt alte idei care le completează pe primele.

O scrisoare în acest sens i-a fost adresată de aceste 12 state, printre care şi Italia, preşedintelui UE, Herman Van Rompuy.

Cine are dreptate? A cui metodă este cea corectă? Greu de zis pentru moment. Dar ceea ce i se reproşează soluţiei franco-germane este că ea nu poate fi aplicată oricui şi, mai ales, nu economiilor fragile. Aceasta, cum bine vedem, se bazează pe capacitatea de revigorare a economiei germane, unică în lume ca vitalitate. Chiar şi Franţa, cu toate că n-o recunoaşte, este incapabilă să ţină pasul cu Germania. Unii analişti francezi spun că, prin lunga amiciţie franco-germană bazată pe Tratatul de la Elysée semnat în anii 90, Franţa s-a păcălit în mod amarnic.

Te-ar mai putea interesa și
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5% – INS
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5% – ...
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de ţiţei de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) faţă de cea din perioada similară a anului......
Prima țară în care s-a terminat de votat. Nicușor Dan ar fi câștigat cu 88%
Prima țară în care s-a terminat de votat. Nicușor Dan ar fi câștigat cu 88%
Prima secție de vot din Diaspora s-a închis, iar conform numărătorii anunțate de președintelui interimar al USR, Dominic ...
Cod de viitură emis pentru râuri din 12 județe
Cod de viitură emis pentru râuri din 12 județe
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ...
Poliția s-a sesizat: de ce au votat cei din Republica Moldova în Constanța
Poliția s-a sesizat: de ce au votat cei din Republica Moldova în Constanța
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa a făcut verificări după ce în spaţiul public au apărut informaţii ...