Datele privind deficitul bugetar au fost furnizate biroului de statistică al UE, Eurostat, de către autorităţile din România.
„Eurostat nu are rezerve asupra datelor raportate de statele membre”, se arată într-un comunicat al biroului de statistică. Datele prezentate de Eurostat se bazează pe primele cifre raportate în acest an de statele membre pentru anii 2009-2012, în scopul aplicării procedurii de deficit excesiv.
Ministerul Finanţelor Publice anunţa într-un comunicat la începutul anului că autorităţile române vor notifica Comisia Europeană până la 1 aprilie că deficitul calculat al României a fost mai mic de 3% din PIB anul trecut, dacă valorile preliminare ale execuţiei bugetare urmau să se confirme, iar în mai-iunie Ecofin ar putea adopta decizia finală de abrogare a deficitului excesiv.
Comisia Europeană va analiza posibilitatea ca România să aibă o tendinţă clară pe termen mediu de a menţine deficitul sub limita de 3% din PIB, după care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv în România, iar în lunile mai – iunie s-ar putea adopta decizia finală în acest sens.
Decizia Ecofin privind existenţa deficitului excesiv în cazul României a fost adoptată în iulie 2009. Ea a fost determinată de faptul că România înregistrase în 2008 un deficit de 5,4% din PIB. În consecinţă, România a trebuit să adopte măsuri severe de scădere a deficitului în domeniul salarizării în sistemul public, schimbări în sistemul de pensii, precum şi alte măsuri menite să reducă dezechilibrele majore reflectate inclusiv în deficiul contului curent extern.
La sfârşitul anului trecut, 20 din cele 27 de ţări membre ale UE se aflau în procedura de deficit excesiv, cu excepţia Bulgariei, Estoniei, Germaniei, Finlandei, Maltei, Luxemburgului şi Suediei.
Potrivit procedurii de deficit excesiv, defcitul bugetar este calculat ca împrumuturile nete al întregului sector guvernamental – autorităţi centrale, locale şi fonduri de asigurări sociale.
Bugetul general consolidat a înregistrat anul trecut un deficit calculat pe cash de 2,5% din PIB, uşor peste ţinta stabilită cu Fondul Monetar Internaţional.