Eurostat: Economia zonei euro a încetinit în 2018

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat un avans de 1,8% în 2018, după o creştere de 2,4% în anul 2017, potrivit unei estimări preliminare publicate joi de Eurostat, informează AFP.
Economica.net - joi, 31 ian. 2019, 17:06

În ultimele sale prognoze, publicate în toamna anului trecut, Comisia Europeană miza pentru 2018 pe o creştere de 2,1% în zona euro.

În cazul Uniunii Europene, estimarea preliminară a Eurostat arată că Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 1,9% în 2018, sub avansul de 2,2% prognozat de Comisia Europeană în toamnă.

Eurostat precizează că în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut al zonei euro a stagnat la 0,2%. Această cifră este identică aşteptărilor economiştilor intervievaţi de furnizorul de servicii financiare Factset. În cazul Uniunii Europene, Produsul Intern Brut a stagnat la 0,3%, în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea.

În ritm anual, în trimestrul patru 2018 comparativ cu trimestrul patru 2017, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 1,2% în zona euro şi unul de 1,5% în UE, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mai mici decât cele înregistrate în trimestrul al treilea.

De asemenea, Eurostat a anunţat joi că rata şomajului în cele 19 state care au adoptat moneda unică a rămas stabilă la 7,9% în luna decembrie 2018. Şi în acest caz cifra este similară cu cea a analiştilor intervievaţi de Factset. În Uniunea Europeană, rata şomajului a rămas stabilă la 6,6%.

În rândul statelor membre, cele mai mici rate ale şomajului în luna decembrie 2018 se înregistrau în Cehia (2,1%), Germania (3,3%) şi Polonia (3,5%), Olanda (3,6%), Ungaria (3,7% în luna noiembrie), Malta şi România (ambele cu 3,8%). La polul opus, cele mai mari rate ale şomajului au fost observate în Grecia (18,6% în luna octombrie 2018), Spania (14,3%) şi Italia (10,3%).

Eurostat subliniază că, în comparaţie cu situaţia din urmă cu un an, rata şomajului a scăzut în toate statele membre, cu excepţia Franţei unde a rămas stabilă. În România, rata şomajului a coborât de la 4,6% în luna decembrie 2017, până la 3,8% în luna decembrie 2018.

Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 3,8% în luna decembrie 2018, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (3,9%). Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna decembrie a anului 2018 a fost de 350.000 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (358.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (419.000 persoane).

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va stopa livrările de sâmbătă, transmite Bloomberg....
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Schimbările din piața auto au adus multe vești neplăcute pentru toți membrii săi, fie ca sunt producători, fie ca ...
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă ...
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...