Chiar dacă a crescut, inflaţia în zona euro este mult sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Creşterea inflaţiei în zona euro în luna iulie se explică în principal prin majorarea preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări, care au înregistrat un avans de 2%. Urmează preţurile la servicii, cu un avans de 0,9%. Pe de altă parte, preţurile la energie au scăzut cu 8,3%, scrie Agerpres.
Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o încetinire la 0,2% a ratei anuale a inflaţiei în zona euro în iulie.
Eurostat subliniază, însă, că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a fost de 1,3% în iulie, după un avans de 1,1% luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În iunie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Polonia (3,8%), Cehia (3,4%), Ungaria (2,9%) şi România (2,2%).