Principalul motiv al creşterii ratei de economisire îl reprezintă faptul că au scăzut cu 7% cheltuielile finale de consum ale gospodăriilor în UE faţă de trimestrul patru din 2019. Venitul disponibil brut al gospodăriilor din UE a fost cu 0,6% mai ridicat în trimestrul patru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019.
În aproape toate statele membre UE pentru care sunt disponibile datele în ultimele trei luni din 2020, rata de economisire a fost mai ridicată decât în urmă cu un an, singura scădere fiind în Danemarca (minus 2,7 pp).
Cele mai mari creşteri au fost în Slovenia (20,8 pp), Irlanda (12,8 pp), Belgia (11,3 pp), Austria (10,9 pp) şi Grecia (10,4 pp).
Creşterea ratei de economisire în majoritatea statelor membre UE se explică în principal printr-o scădere semnificativă în ritm anual a cheltuielilor individuale de consum ale gospodăriilor. Cel mai semnificativ declin a fost în Slovenia şi Spania (minus 15,4% şi, respectiv, minus 11,2%). Danemarca a fost singura ţară în care a crescut consumul gospodăriilor.
Datele pentru România nu sunt disponibile, precizează Eurostat.