Eurostat: Regenerabilele au fost principala sursă a producţiei de energie în UE

Producţia de energie în Uniunea Europeană este repartizată pe diferite surse de energie precum combustibili solizi, gaze naturale, ţiţei, energie nucleară şi energie regenerabilă cum ar fi biomasa, hidro, solară şi eoliană, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
AGERPRES - lun, 03 apr. 2023, 14:08
Eurostat: Regenerabilele au fost principala sursă a producţiei de energie în UE

În 2021, sursa care a contribuit cel mai mult la producţia de energie primară a UE a fost energia regenerabilă (41% din totalul producţiei de energie în Uniunea Europeană). Această tendinţă se înregistrează din 2016, când regenerabilele au depăşit pentru prima dată energia nucleară.

A doua sursă este energia nucleară (31%), urmată de combustibilii solizi (18%), gazele naturale (6%), ţiţei (3%) şi altele (0,2%).

În cazul României, principalele surse de energie în 2021 au fost gazele naturale (32,3%), energia regenerabilă (26,7%), combustibilii solizi (14,5%), ţiţeiul (14,1%) şi energia nucleară (12,5%).

În 2021, energia regenerabilă a fost sursa exclusivă a producţiei de energie primară în Malta (cu alte cuvinte, ţara nu a produs alt tip de energie). Regenerabilele au reprezentat de asemenea principala sursă în câteva state membre UE, cu ponderi de peste 95% în Letonia (aproape de 100%), Portugalia (98%) şi Cipru (96%).

Combustibilii solizi au reprezentat principala sursă de energie produsă în Polonia (72%), Estonia (56%) şi Cehia (45%), în timp ce gazele naturale au avut cea mai mare pondere în Ţările de Jos (58%) şi Irlanda (42%; principala sa sursă de producere a energiei au fost regenerabilele şi biocombustibilii, cu 49%). Ţiţeiul a avut cea mai importantă pondere în Danemarca (35%; principala sa sursă de producere a energiei au fost regenerabilele şi biocombustibilii, cu 48%).

În ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), energia regenerabilă a reprezentat 100% din producţia de energie primară în Islanda, şi doar 7% în Norvegia (unde cele mai mari ponderi le-au avut gazele naturale (47%) şi petrolul (45%). În 2021, producţia de energie corespundea unu procent de 42% din consumul de energie, ceea ce obligă UE la importuri din ţări terţe.

În 2021, principalul produs energetic importat a fost reprezentat de produsele petroliere (inclusiv ţiţeiul, care este principalul component), care au fost responsabile pentru aproape două treimi din importurile de energie ale blocului comunitar (64%), urmate de gazele naturale (25%) şi combustibilii fosili solizi (6%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...