Eurostat: România are cea mai mare pondere a populaţiei ocupate în agricultură din Uniunea Europeană

România avea în 2016 cea mai mare pondere a populaţiei ocupate în agricultură din Uniunea Europeană, 24%, faţă de 4,5% media înregistrată la nivelul statelor membre ale UE, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Economica.net - mar, 24 oct. 2017, 12:18
Eurostat: România are cea mai mare pondere a populaţiei ocupate în agricultură din Uniunea Europeană

În 2016, principalii angajatori din UE erau concentraţi în domeniile ‘Comerţ en-gros şi de retail, transporturi, servicii de cazare şi alimentare’ (24,7%) şi ‘Administraţie publică, apărare, educaţie, sănătate şi activităţi de asistenţă socială’ (23,7%). În ultimii 20 de ani s-a constatat o creştere uşoară a ponderii populaţiei angajate în aceste domenii.

În schimb, ponderea populaţiei angajate în industrie la nivelul UE a scăzut de la 20,7% în 1996 la 15,3% în 2016, în schimb procentul de angajaţi în domeniul ‘Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice’ a urcat de la 7,6% la 12,7%.

În majoritatea statelor membre, cei mai mulţi angajaţi în 2016 erau în ‘Comerţ en-gros şi de retail, transporturi, servicii de cazare şi alimentare’, cel mai ridicat procent fiind în Grecia (33,3%), Cipru (31,9%), Spania (30,3%) şi Irlanda (28,5%).

În şapte state membre, cea mai mare pondere a populaţiei ocupate era în ‘Administraţie publică, apărare, educaţie, sănătate şi activităţi de asistenţă socială’, în special în Suedia (34,1%), Danemarca (30,8%), Belgia (30,6%) şi Franţa (30,1%).

Industria era principalul angajator în Cehia (29%), Polonia (23,7%) şi Slovenia (22,7%).

În ultimii 20 de ani au avut loc schimbări importante în industrie, agricultură şi administraţie publică.

Comparativ cu 1996, ponderea populaţiei angajate în industrie a scăzut în toate statele membre în 2016, cel mai semnificativ declin fiind înregistrat în Malta (de la 26% în 1996 la 11,9% în 2016, sau minus 14,1 puncte procentuale), Slovenia (minus 8,9 puncte procentuale), Marea Britanie (minus 7,7 puncte procentuale) şi Luxemburg (minus 7,3 puncte procentuale).

O tendinţă similară se observă în ‘Agricultură, silvicultură şi pescuit’. Procentul de angajaţi a scăzut în perioada 1996 – 2016 în fiecare stat membru al UE, în special în România (de la 40,9% la 24%, sau minus 16,9 puncte procentuale), Lituania (minus 12,6 puncte procentuale), Ungaria (minus 9,6 puncte procentuale), Letonia (minus 7,1 puncte procentuale) şi Grecia (minus 6,8 puncte procentuale).

În contrast, ponderea sectorului ‘Administraţie publică, apărare, educaţie, sănătate şi activităţi de asistenţă socială’ a crescut cel mai mult în ultimii 20 de ani în majoritatea statelor membre ale UE, cel mai semnificativ avans fiind în România (de la 7,2% la 13,6%, sau plus 6,4 puncte procentuale), Slovenia (plus 4,5 puncte procentuale), Luxemburg (plus 4.2 puncte procentuale), Belgia ( plus patru puncte procentuale), Grecia (plus 3.5 puncte procentuale) şi Portugalia (plus 3,4 puncte procentuale).

Scăderi s-au înregistrat în Bulgaria (minus 3,3 puncte procentuale), Italia (minus 1,2 puncte procentuale), Slovacia (minus 0,9 puncte procentuale), Lituania (minus 0,7 puncte procentuale), Suedia (minus 0,5 puncte procentuale) şi Franţa (minus 0,3 puncte procentuale).

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...