Eurostat precizează că modificarea va afecta toate cifrele privind PIB-ul precum și viitoarele serii de date.Înlocuirea vechiului sistem ESA 1995 cu noul European System of Accounts 2010 face parte dintr-o mișcare globală la un nou sistem de contabilizare care a fost implementat deja în SUA încă din luna august a anului trecut.
‘Impactul mediu ponderat al acestor modificări metodologice asupra PIB-ului este o creștere de 2,4%, dintre care 1,9% (aproximativ 80 la sută din impactul total) se datorează valorificării cercetării și dezvoltării’, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat. ‘Restul impactului metodologic se datorează unor diferite elemente, cel mai important fiind valorificarea cheltuielilor militare care reprezintă 0,1 puncte procentuale’, se mai arată în comunicat.
Principala modificare introdusă de ESA 2010 este că sumele pentru cercetare și dezvoltare vor fi considerate investiții și nu cheltuieli curente. De asemenea, cheltuielile pentru echipamentele militare vor fi considerate drept investiții.
Potrivit executivului comunitar, ca urmare a acestei modificări datele privind creșterea PIB-ului Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Poloniei și României vor cu mai mari cu zero până la un punct procentual. Cea mai mare revizuire este așteptată în cazul Finlandei și Suediei, al căror PIB ar putea fi revizuit cu patru până la cinci procente din PIB.
‘Estimarea privind creșterea de 2,4% a PIB-ului este una provizorie care, mai mult sau mai puțin, va afecta toți anii’, a declarat Louise Corselli-Nordblad de la biroul de presă al Eurostat. ‘De precizat că această estimare de 2,4% nu se referă la zona euro ci la media ponderată a statelor membre disponibile’, a adăugat Louise Corselli-Nordblad.
La rândul său, Comisia Europeană subliniază că impactul modificării este unul diferit în rândul statelor membre în primul rând din cauza variațiilor care există între state membre când este vorba de cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare.