În a treia zi a operaţiunii de evacuare a taberei, ”am transferat încă 783 de persoane şi nu mai există decât corturile organizaţiilor umanitare”, a indicat un reprezentant al poliţiei elene.
”Tabăra a fost evacuată fără a fi nevoie de folosirea forţei”, a declarat ministrul grec al protecţiei civile, Nikos Toskas, pentru postul de televiziune ERT.
Operaţiunile de evacuare şi relocare a migranţilor aflaţi la Idomeni au început marţi când peste 2.000 de refugiaţi şi migranţi au părăsit tabăra, situată la graniţa Greciei cu Macedonia, şi au fost transportaţi cu autobuze spre ceea ce autorităţile au spus că sunt ‘tabere mai bune’ în altă parte.
Luni, în ajunul începerii operaţiunii de evacuare, în tabăra de la Idomeni se aflau 8.424 de persoane.
Tabăra de la Idomeni a fost creată de Agenţia ONU pentru refugiaţi în septembrie 2015, când se înregistra vârful valului migraţionist, pentru a se îngriji de imigranţii care porneau pe ruta balcanică pentru a ajunge în ţările mai bogate din nordul Europei.
La început, tabăra a cuprins corturi mari care găzduiau circa 2.000 de persoane ce stăteau pe termen scurt, precum şi servicii medicale şi juridice. Populaţia din tabără a crescut însă rapid la sfârşitul lui 2015, atunci când Macedonia şi alte ţări au început să introducă restricţii privind imigranţii care intră pe teritoriul lor.
La momentul în care ruta balcanică a fost blocată în martie la graniţa dintre Macedonia şi Grecia, circa 12.000 de persoane locuiau în tabără. Acestea erau nevoite să aştepte ore întregi la rând pentru a primi hrană, iar corturile au fost de multe ori inundate.
În pofida condiţiilor de trai mizere din tabăra de la Idomeni, mii de refugiaţi au rămas până în ultima clipă în acest loc în speranţa continuării drumului lor către Macedonia şi apoi, mai departe, către vestul Europei.