Evaluările companiilor din România ar putea scădea cu 20-30% în 2023 – analiză

 Evaluările companiilor din România ar putea scădea cu 20-30% anul acesta, ca urmare a reducerii numărului de investitori şi de tranzacţii pe fondul unui context economic tot mai dificil, afirmă Iulian Portasă, partener în cadrul Black Sea Fund, fond de investiţii dedicat companiilor mici şi mijlocii din România.
AGERPRES - lun, 27 feb. 2023, 11:33
Evaluările companiilor din România ar putea scădea cu 20-30% în 2023 - analiză

Acesta consideră că mai puţin afectate de această scădere vor fi companiile cu expunere globală – precum cele de IT, dar şi cele care oferă servicii esenţiale, unde consumatorul nu este sensibil la modificări ale preţului, precum zona serviciilor medicale.

„Valoarea unei companii este o rezultantă a cererii şi a ofertei (fără a ignora metodele academice de evaluare), iar în prezent piaţa este sub nivelul din 2022. Pe de o parte, companiile care pot fi ţinte de M&A se pot confrunta cu o situaţie dificilă în piaţă, pe măsură ce consumatorii fie cumpără mai puţin, fie preferă alternative mai ieftine. Astfel, veniturile lor totale riscă să scadă, iar ponderea produselor cu o marjă mai mică în acestea să crească. Deşi costurile de producţie (forţă de muncă, materie primă, utilităţi) sunt în continuă creştere, acest fapt nu schimbă nevoia critică a companiilor de a investi capital (capex) în business – atât pentru mentenanţă cât şi pentru expansiune. În contextul unor dobânzi mai ridicate, consecinţa acestei situaţii va fi cel mai probabil o eroziune a profitabilităţii şi o incertitudine a rezultatelor viitoare”, a menţionat Iulian Portasă.

Conform analizei, nici din unghiul potenţialilor cumpărători situaţia nu arată mai bine. Astfel, numărul investitorilor care îşi doresc o expunere pe zona Europei Centrale şi de Est scade, iar cei care şi-au păstrat apetitul sunt mult mai atenţi la predictibilitatea afacerilor în care investesc. În acest caz se regăseşte indirect impactul costurilor mai mari de finanţare – acesta duce la un cost al capitalului mai ridicat şi la un preţ mai mic oferit.

Ca urmare, discuţiile cu investitorii nu mai încep cu negocierea multiplului de EBITDA, ci mai degrabă cu o analiză comprehensivă a cashflow-ului companiei, a stabilităţii poziţiei financiare, a nivelul concurenţei din industrie şi a elasticităţii cererii produselor la preţ.

„Din aceste două cauze – scăderea apetitului investitorilor pentru tranzacţii şi rezultatele mai slabe ale companiilor – estimez că evaluările vor scădea anul acesta. Cred că tranzacţiile care se vor încheia vor fi la preţuri semnificativ mai mici faţă de aşteptările de până acum: nivelul EBITDA al companiilor va fi într-o scădere de 10-20% faţă de anul trecut din cauza condiţiilor economice care pun presiune pe costuri, iar multiplul aplicat va fi unul mai conservator, reflectând apetitul redus al cumpărătorilor. În total, aceşti doi factori combinaţi vor putea genera evaluări cu până la 20-30% mai scăzute”, a subliniat Iulian Portasă.

El se aşteaptă ca următoarea perioadă să fie sub 2022 ca nivel al rezultatelor financiare, iar această perioadă se conturează ca fiind un test de rezilienţă pentru antreprenori. Până acum „mulţi au avut viteză, dar au alergat la vale”, având avantajul unei inerţii a creşterii economice şi a fi-nanţărilor ieftine, susţine Iulian Portasă.

„Dar această perioadă creează cu siguranţă şi oportunităţi de creştere. Companiile cu o cerere rezilientă şi/sau cele cu o structură financiară solidă vor putea capta momentumul din piaţă sau chiar profita de el pentru a-şi consolida poziţia prin achiziţii şi fuziuni. Mă aştept ca business-urile scalabile şi cu expunere globală, dar şi cele din sectoare defensive, să fie câştigătorii acestei perioade”, a adăugat Iulian Portasă.

Pentru prima categorie, a companiilor scalabile, mă refer în principiu la domeniul IT, în special la zona de produse şi servicii cu valoare adăugată. În această industrie vorbim despre clienţi internaţionali, dar şi de produse care se diferenţiază şi adresează o nevoie constantă, pentru care costul de înlocuire este unul ridicat (că exemplu, software-urile de ERP).

Pentru cea de a doua categorie, a sectoarelor defensive, mă gândesc la sănătate – acesta este un domeniu în care lumea investeşte în continuare şi care nu este printre primele eliminate din coşul de cumpărături.

În schimb, domeniile şi companiile care vor fi afectate mai puternic sunt cele care produc bunuri non-prioritare, cele în care consumatorul este atent şi sensibil la evoluţia preţului şi pentru care are o ofertă largă din care poate alege, astfel încât se poate reorienta spre alternative mai ieftine. Spre exemplu, mă refer la HoReCa, food delivery şi alte bunuri de larg costum. Totuşi, vor exista şi aici câştigători – cel mai probabil producătorii de private label, o categorie de produse de ‘refugiu’ în vremuri de criză, dar şi cei care se pot adapta rapid la schimbările economice.

Black Sea Fund este un fond de investiţii creat în 2018. Fondul are un buget de 43 de milioane de euro, iar până acum a investit în companiile Intermedio General Group SA (Theta), Clinica Dentară SA (DigiRay) şi ROOVI (fost D-Toys). Black Sea Fund este interesat în special de companii de mărime medie, iar investiţia per companie este între trei – opt milioane de euro. Black Sea Fund are ca principal investitor Fondul European de Investiţii, cu resurse din Programul Operaţional Regional co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...