„După cum știți, noi am fost activi în a dialoga cu autoritățile de când a început pandemia, dar răspunsul nu a fost pe măsura implicării. Nu putem depăși momentul de unii singuri și așteptăm sprijin. Industria ospitalieră pierde peste un trei miliarde de euro față de anul trecut”, spue Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.
Potrivit acestuia, în prezent industrial hotelieră funcționează la sub 10% din capacitate, iar dacă Guvernul nu ia măsuri urgent, va scăpa dor cine va putea, o serie întreagă de hoteluri se va închide, vor intra în insolvență și faliment sau vor fi scoase la vânzare.
„Turismul e industria cea mai lovită de pandemie, și nu doar în România. Suntem conștienți că resursele sunt limitate, dar Guvernul trebuie să ne susțină cumva. Există granturi de un miliard de euro, și s-a lărgit gradul de aplicare. Acolo s-au înscris vreo 23.000 de firme, dar condițiile le respectă doar 3-4.000. Mai mult, sunt 400.000 de angajați în industria turismului, iar banii pentru susținerea salariilor nu au intrat pe septembrie. După cum știți restaurantele sunt închise la interior, terasele au de suferit din cauza frigului, iar acest lucru nu va permite industriei sa functioneze”, explică și Dragoș Anastasiu, antreprenor în turism, care anul trecut a vândut divizia turistică a Eurolines către germanii de la Der Touristik și acum păstrează doar câteva activități în această industrie și e purtător de cucânt al Alianței pentru Turism.
În martie 88% din hoteluri erau închise, iar în aprilie 78% erau încă închise, și totuși situația era un pic mai bună decât acum, când nici vremea nu mai ajută.
„De ce credem că se va schimba ceva acum? Avem 6 luni cumplite în față. la aceste grade de ocupare vor apărea hoteluri închise, la vânzare, insolvențe sau faliment. Și e păcat, a fost un progres consistent în ultimii 4 ani. Nu mai e timp să așteptăm”, spune Ile.
Dragoș Anastasiu spune că turismul – industria cel mai grav lovită de pandemie – necesită, pentru a putea continua, un parteneriat cu statul și un ajutor urgent din partea acestuia.
„Dincolo de propuneri și promisiuni de ajutor din partea Guvernului, încă nu s-a întâmplat nimic. Restaurantele sunt închise la interior și ne așteptăm să nu mai poată funcționa nici terasele de la jumătatea lunii noiembrie. Industria hotelieră funcționează acum la sub 10% din capacitate în acest moment. Ne așteptăm ca unii hotelieri să închidă, cel puțin temporar”, a afirmat Anastasiu.
Din punctul lui de vedere, situația este dramatică, iar dacă nu se iau măsuri urgente, lucrurile vor intra pe făgașul „scapă cine poate”, susține Dragoș Anastasiu, care crede că dacă măsurile de sprijin vor veni anul viitor, va fi prea târziu pentru multe companii și doar o parte dintre cei care azi funcționează vor mai supraviețui.
„Modelul voucherelor de vacanță era aproape de abandon, dar în 2021 va continua și avem nevoie și de un set de măsuri fiscale ca să devină atractive și pentru angajatorii din privat. Deductibilitatea lor din impozitul pe profit, de exemplu ar ajuta, mai ales că acești bani se întorc la buget prim impozite suplimentare”, crede Dumitru Luca, președintele ANAT.
Iar Dragoș Anastasiu crede că vor trece 3-4 ani până vom ajunge la nivelul din 2019. „Unii vor dispărea, poate nu va mai fi atâta presiune pe forța de muncă, iar turismul din zone izolate își va reveni mai repede decât cel din zone aglomerate. Cine va mai fi la restartul turismului depinde de statul român”, spune Anastasiu.
Iar reprezentanții industriei au mers șa Guvern și cu propuneri concrete.
„Noi am propus un ajutor cash proporțional cu pierderile din cifra de afaceri de anul trecut. Am propus 20%. Apoi protecția angajaților, unde acum agențiile de turism și hoteluri nu se încadrează. Apoi kurzarbeit, munca la distanță și cu program scurtat, dar statul român nu acceptă mai mult de 4 ore. Noi am cerut 80% din program”, exlică Anastasiu.
Și autoritățile locale pot ajuta turismul/
„Discutăm despre o pierdere de 3 miliarde de euro anul acesta. cădearea va fi de 65%-70% la hoteluri, și ceva mai mică la restul. e vorba și despre autoritățiel locale, care pot scădea impozitele pe restaurante, hoteluri samd. Dintre cei 200.000 de oameni pe care i avem angajați direct, cred că le va scădea numărul cu 65%-70%. E imposibil să supraviețuim doar prin terase”, arată Ile.
Cert e că turismul are nevoi de sprijin imediat. Altfel, vorba lui Dragoș Anastasescu, și mai târziu e binevenit, dar nu știm câți vor mai fi pe piață ca să-l primească.