Evenimentele care au influenţat afacerile în 2016: Brexit, alegerile din SUA şi deciziile OPEC – analiză Mediafax

Brexit, rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite şi întâlnirile Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru stabilirea reducerii producţiei se numără printre evenimentele care au influenţat mediul de afaceri în 2016, scrie agenţia de presă Mediafax.
Economica.net - lun, 02 ian. 2017, 10:48
Evenimentele care au influenţat afacerile în 2016: Brexit, alegerile din SUA şi deciziile OPEC - analiză Mediafax

Piaţa mărfurilor a avut de suferit încă din prima săptămână din ianuarie 2016, preţul petrolului a scăzut până la minimul ultimilor 11 ani, coborând la 35,58 dolari pe baril, deoarece producătorii credeau că tensiunile dintre Iran şi Arabia Saudită eliminau orice posibilitate ca marii producători să ajungă la o înţelegere pentru reducerea producţiei. În aprilie, Arabia Saudită şi Rusia au convenit să îngheţe producţia de petrol, dar au afirmat că înţelegerea este condiţionată de intrarea în acord a altor state. De-a lungul anului s-au organizat mai multe întâlniri OPEC, la care piaţa mărfurilor a reacţionat, preţurile barilului de petrol variind în funcţie de mesajele liderilor din domeniul petrolului. La finalul anului, pe 30 noiembrie, OPEC anunţă că a ajuns la o înţelegere pentru a reduce producţia de petrol.

În martie, Donald Trump şi Hillary Clinton au devenit favoriţi la nominalizarea pentru preşedinţia Statelor Unite, ieşind învingători în şapte din cele 11 state care au votat pe 1 martie în cadrul alegerilor primare. Mai mulţi oameni de afaceri s-au poziţionat în spatele celor două tabere prin contribuţii financiare. De-a lungul campaniei, Trump a fost susţinut de cofondatorul PayPal, Peter Thiel şi de preşedintele firmei de investiţii Colony Capital, Tom Barrack. Printre oamenii de afaceri care au susţinut-o pe Hillary Clinton s-au numărat Warren E. Buffett, preşedinte şi director executiv al Berkshire Hathaway, Inc., Reed Hastings, fondator şi director executiv al Netflix şi Sheryl Sandberg, director de operaţiuni al Facebook.

Tot în martie apare cea mai mare instituţie bursieră din lume în urma înţelegerii de fuziune între Bursa din Londra şi Deutsche Borse, care va crea cea mai mare piaţă de capital din lume, cu o valoare de peste 27 de miliarde de euro.

În mai, Banca Centrală Europeană (BCE) renunţă la bancnota de 500 de euro spre finalul anului 2018, în contextul îngrijorărilor că facilitează activităţi ilicite, însă bancnotele aflate deja în circulaţie vor putea fi folosite pe termen nedefinit.

Data de 24.06.2016 va rămâne în istorie prin rezultatul referendumului din Marea Britanie, când cetăţenii au votat ca ţara să iasă din Uniunea Europeană.

Domeniul IT a marcat anul 2016 prin aplicaţii de succes şi achiziţii de miliarde de dolari. Compania Nintendo a lansat, în iunie, jocul Pokemon Go, una dintre cele mai descărcate aplicaţii din lume. Titlurile Nintendo s-au apreciat cu peste 68%, după ce au înregistrat şi creşteri de 25% într-o singură zi. Acţiunile companiei au devenit cele mai cumpărate titluri într-o zi din toată istoria bursei de la Tokyo, potrivit Business. Tot în luna iunie, Microsoft cumpără Linkedin pentru 26,2 miliarde de dolari.

În 2016, Samsung a avut mult de suferit, atât la capitolul profit, cât şi la capitolul imagine. Compania a lansat Galaxy Note 7, pe care l-a retras în scurt timp, din cauza bateriilor care explodau, afectând profitul şi acţiunile producătorului sud coreean. Mai mult, producătorul a fost nevoit să recheme trei milioane de maşini de spălat pentru că prezentau riscul de explozie.

În septembrie, Apple lansează iPhone 7.

În noiembrie, retailerul britanic Marks&Spencer iese de pe piaţă, închizând cele şase magazine din România, piaţa locală fiind alături de alte nouă ţări unde compania renunţă la operaţiuni.

Luna decembrie a fost marcată de o nouă achiziţie. Grupul japonez Asahi Group Holdings a ajuns la un acord pentru a cumpăra operaţiunile de pe pieţele este europene ale InBev, într-o trazacţie de 7,8 milioane de euro, potrivit Reuters. Pe piaţa românească, SA-BMiller este prezent prin mărci precum Ursus şi Timişoreana.

La finalul anului 2016, cei mai bogaţi oameni din lume au adunat în conturi 237 de miliarde de dolari, printre aceştia regăsindu-se Warren Buffet, Bill Gates, Bernard Arnault şi Amancio Ortega, potrivit Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Echipamente de rețelistică Grandstream destinate mediului exterior
Echipamente de rețelistică Grandstream destinate mediului exterior
Grandstream Networks lansează noile echipamente Wi-Fi 6 GWN7664ELR și GWN7710R: soluții Wi-Fi 6, robuste și performante, destinate mediului outdoor, disponibile în România prin Macro......
Preţurile alimentelor, la nivel mondial, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni – date FAO
Preţurile alimentelor, la nivel mondial, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni – date FAO
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie ...
Impactul politicilor lui Trump asupra criptomonedelor: previziuni și oportunități
Impactul politicilor lui Trump asupra criptomonedelor: previziuni și oportunități
Donald Trump a fost ales câștigător la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Acum majoritatea comercianților financiari ...
Tramvaiele Imperio revin pe linia 21
Tramvaiele Imperio revin pe linia 21
Tramvaiele Imperio revin pe linia 21, după ce au fost finalizate lucrările de punere în siguranţă a faţadei Hanului ...