Atentatele din Norvegia
Norvegia a fost în 2011 ţinta unuia dintre cele mai sângeroase atentate din ultima perioadă. Behring Breivik a declanşat o bombă la sediul Guvernului norvegian la data de 22 iulie 2011, după care a deschis focul timp de o oră asupra unor sute de tineri laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo. Atacurile care au şocat o lume întreagă s-au soldat cu 77 morţi.
Psihologii au determinat ulterior că Anders Behring Breivik nu era în deplinătatea facultăţilor mintale când a comis atentele din Norvegia. Extremistul de dreapta care a ucis 77 de persoane nu va fi condamnat la închisoare şi va fi internat într-o instituţie psihiatrică. Breivik a declarat ulteior că prin gestul său dorea numai să avertizeze oamenii asupra invaziei musulmane în Europa.
Moartea lui Muammar Gaddafi
Răsturnarea regimului liderului libian Muammar Gaddafi, după cea mai longevivă „domnie” a unui lider african, de 42 de ani, şi după proteste antiguvernamentale fără precedent în această ţară, ce au provocat o rebeliune de opt luni, a fost unul dintre cele mai discutate evenimente din 2011.
Muammar Gaddafi a murit pe 20 oct 2011 după ce a fost grav rănit în timpul unui atac în oraşul Sirte. Împreună cu Gaddafi au fost capturaţi mai mulţi oficiali, printre care şi purtătorul său de cuvânt Moussa Ibrahim şi vărul colonelului, Ahmed Ibrahim.
Vestea capturării şi morţii lui Muammar Gaddafi a fost dată la câteva ore după ce luptătorii libieni anunţaseră că au preluat total controlul în Sirte, ultimul bastion al trupelor pro-Gaddafi.
Moartea dictatorului a scos mii de libieni în stradă în Tripoli, bucuroşi de îndepărtarea lui Gaddafi.
Uciderea lui Bin Laden
Raidul ucigaş întreprins de comandoul de elită al Navy Seals, ce l-a avut ca ţintă pe cel mai căutat om de pe planetă, a fost votat ca fiind cel mai bun subiect de presă din 2011. Uciderea lui Bin Laden a ţinut mult timp prima pagină a ziarelor pe plan internaţional.
Incursiunea Navy Seals în ascunzătoarea teroristului de origine saudită, Ossama bin Laden, acuzat de organizarea atentatelor din 11 Septembrie 2001, din Statele Unite, este pe primul loc într-un top realizat de Associated Press, al celor mai bune şi captivante informaţii din presa americană în 2011. Bin Laden a fost lichidat de comandoul american în ascunzătoarea lui din complexul Aboutabad din Pakistan pe data de 1 mai 2011.
Cutremurul din Japonia
Japonia a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 9.0 grade pe scara Richter pe 11 martie 2011, care a generat un tsunami uriaş. Epicentrul cutremurului a fost la 70 de kilometri est de peninsula Oshika din Tōhoku. Este cel mai puternic cutremur cunoscut care ar fi lovit Japonia şi unul din top cinci cele mai puternice cutremure din lume din 1990 şi până astăzi.
Cutremurul a declanşat valuri ucigaşe de până la 40.5 metri înălţime. În afară de pierderile materiale şi de vieţi omeneşti, tsunami-ul din Japonia a provocat o serie de accidente nucleare la trei dintre reactoarele centralei nucleare de la Fukushima. Sute de mii de locuitori au fost evacuaţi din zonele afectate.
Oficialii au anunţat că bilanţul dezastrului se ridică la 15,842 de morţi, 5,890 de răniţi şi 3,485 de persoane dispărute.
Nunta lui Kate Middleton cu prinţul William
Unul dintre cele mai mediatizate evenimente a lui 2011 a fost nunta prinţului William cu Kate Middleton, care a avut loc pe 29 aprilie 2011 la Westminster Abbey în Londra. Prinţul William a întâlnit-o pe Catherine „Kate” Middleton în 2001, când erau amândoi studenţi la Universitatea St Andrews. Logodna lor a fost anunţată pe 16 noiembrie 2010.
Subiectul a fost urmărit cu foarte mare interes de presa internaţională, care i-a dedicat de mii de articole şi înainte şi după căsătoria propriu-zisă. Evenimentul a fost transmis în direct la televizor. Majoritatea au comparat-o cu căsătoria din 1981 a părinţilor lui William, prinţul Charles şi Lady Diana. Căsătoria a fost un subiect preferat de presă şi din cauza faptului ca ducesa de Cambridge nu provenea din lumea „aristocratică”.
Scandalul Dominique Strauss Khan
Pentru Dominique Strauss-Kahn, 14 mai 2011 a fost o zi nefastă. Fostul şef al FMI a fost acuzat de o menajeră de agresiune sexuală la hotelul Sofitel din New York, unde acesta era cazat. Deşi Khan a fost declarat nevinovat, el a fost nevoit să demisioneze de la sefia FMI. De atunci au circulat numerose speculaţii cu privire la incidentul de la Sofitel, cei mai mulţi fiind de părere că a fost o înscenare politică.
DSK a declarat ulterior că întâmplarea prin care a trecut este „o stupiditate” care l-a costat întreaga carieră politică.
Totuşi Strauss-Kakn a admis că viaţa pe care a dus-o a fost una extrem de „desfrânată”, dar că acest lucru nu este unul neobişnuit în lumea politică şi nimic din ceea ce a făcut nu este ilegal.