De asemenea, un alt incident al lunii trecute este marcat de două campanii de spam, care utilizau Blackhole, un tip de exploit foarte periculos.
În aprilie, 700.000 de computere cu Mac OS X din întreaga lume au fost infectate cu troianul Flashfake, devenind componente ale botnet-ului cu acelaşi nume. Infractorii cibernetici au folosit aceste computere pentru diferite operaţiuni ilegale, una dintre acestea fiind generarea de rezultate false în motoarele de căutare.
Evoluţia metodelor de atac folosite de infractorii cibernetici a reprezentat unul dintre punctele cheie ale acestei campanii malware. Aceştia nu s-au mai bazat doar pe metodele de inginerie socială, ci au exploatat vulnerabilităţi în Java, accelerând astfel procesul de exploatare în masă a sistemelor Mac OS X.
Luna trecută, Kaspersky Lab a raportat două campanii de spam, care foloseau kit-ul de exploit Blackhole pentru a instala malware. Prima dintre ele s-a desfăşurat pe Twitter, unde peste 500 de conturi au fost compromise, prin accesarea de link-uri ce redirecţionau utilizatorii către site-uri infectate cu Blackhole.
Toate aceste pagini web instalau scareware (software periculos, care are rolul de a speria utilizatorul prin mesaje şi notificări despre starea sistemului de operare) pe computere, sub forma unor notificări venite de la programe antivirus false, îndemnând utilizatorul să-şi scaneze sistemul, pentru a îndepărta o presupusă infecţie.
A doua campanie de spam a fost una de phishing pe e-mail, care a început la finalul lunii martie, când mai multe persoane din Statele Unite ale Americii au primit mesaje false din partea US Airways. Infractorii cibernetici au trimis e-mail-urile de phishing într-o încercare de a păcăli utilizatorii să acceseze link-uri care ofereau „detalii despre rezervările realizate online”, ce includeau opţiuni de check-in pentru zboruri.