Obligaţiunile guvernamentale franceze cu maturităţi de peste un an, în valoare totală de aproximativ 1.070 miliarde euro, au avut în ultimele opt luni performanţe mai bune decât titlurile emise de Germania, Marea Britanie şi Australia, ţări cu rating de top triplu-A de la toate cele trei mari agenţii de evalaure financiară, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, citate de Bloomberg.
Ratingul Franţei a fost retrogradat în ianuarie de Standard & Poor’s la „AA+”. Guvernul de la Paris şi-a păstrat calificativul triplu-A de la celelalte două mari agenţii de rating, Moody’s şi Fitch.
Randamentele obligaţiunilor de stat franceze cu maturitatea la 10 ani au scăzut de la 3,08% în momentul retrogradării la un minim istoric de 2% la începutul lunii august, declin mai abrupt decât în cazul bund-urilor germane sau titlurilor de Trezorerie SUA, refugii tradiţionale pentru investitori în vremuri de criză.
Costul de finanţare al statului german pentru scadenţe la 10 ani a coborât în aceeaşi perioadă de la 1,77% la 1,25%, în timp ce dobânda plătită de Statele Unite a scăzut cu mai puţin de 0,4 puncte procentuale, la aproximativ 1,6%.
Performanţele obligaţiunilor franceze după reducerea ratingului de către S&P subliniază cum investitorii dau tot mai puţină atenţie analizelor efectuate de agenţiile de evaluare financiară. Situaţia Franţei aminteşte de cea a Statelor Unite, costurile de finanţare ale guvernului american coborând de asemenea după ce Standard & Poor’s a retrogradat în premieră ratingul SUA de la „AAA” la „AA+” în august 2011.
În aproximativ jumătate dintre cazuri, randamentele obligaţiunilor de stat evoluează invers direcţiei sugerate de analizele agenţiilor de rating, potrivit datelor Bloomberg, care a luat în calcul 314 promovări, retrogradări şi modificări ale perspectivelor de rating guvernamental din ultimii 38 de ani.
„Agenţiile de rating îşi pierd credibilitatea. Ţări precum Franţa, cu rating AA, sunt considerate 100% sigure”, a declarat pentru Bloomberg un analist de la Nissay Asset Management, Tokyo, care administrează active de 66 miliade de dolari.
Scăderea costurilor de finanţare pentru Franţa va reduce serviciul datoriei de stat la 47,4 miliarde euro în acest an, faţă de cele 48,8 miliarde euro estimate de ministerul Finanţelor de la Paris, de la 46,3 miliarde euro anul trecut.
„Statul împrumută bani de pe piaţă la dobânzi aflate la minime istorice. Sunt mândru că Franţa se numără printre ţările care pot împrumuta bani la dobânzi atât de mici, însă nu putem să ne bazăm pe această situaţie”, a declarat preşedintele francez Francois Hollande la postul de televiziune TF1 pe 9 septembrie.
Administraţia de la Paris vrea să îngheţe cheltuielile publice anul viitor. Printre măsurile incluse în buget se numără angajarea a 60.000 de profesori, creşterea salariului minim cu 2% şi aplicarea unei taxe de 75% pe veniturile care depăşesc 1 milion euro pe an.
Randamentul obligaţiunilor guvernamentale franceze cu maturitatea la 10 ani a închis săptămâna trecută la 2,26%, după decizia Curţii Constituţionale a Germaniei de a aviza participarea guvernului de la Berlin la fondul de urgenţă al zonei euro.
Statele Unite se împrumută pe aceeaşi perioadă la 1,87%, în urcare după ce Rezerva Federală a anunţat că va absorbi din piaţă credite ipotecare în valoare de 40 miliarde dolari pe lună şi va menţine dobânda de politică monetară la 0-0,25% până la mijlocul anului 2015, în încercarea de a reduce şomajul.