Evoluţia pestei porcine africane în România şi lupta împotriva antibiorezistenţei, analizate joi în Consiliul Ştiinţific al ANSVSA

Economica.net
12 12. 2019
pigs_90003500

Potrivit unui comunicat al ANSVSA remis AGERPRES, în ceea ce priveşte combaterea pestei porcine africane, participanţii au apreciat că este necesară îmbunătăţirea comunicării între medicii veterinari şi crescătorii de animale, un control mult mai strict al circulaţiei animalelor, al identificării şi actualizării permanente a bazei de date privind animalele, concomitent cu implicarea altor structuri naţionale de control responsabile.

„Este necesară elaborarea unui plan de combatere şi control a pestei porcine africane. Nu vreau să îi spun de eradicare, pentru că este un termen puţin mai greu şi mai pretenţios. Nu mai putem vorbi de prevenţie în momentul de faţă. Este evident că trebuie să avem o nouă strategie. Nu este posibil ca numai ANSVSA singură să lupte cu acest virus. Dacă nu putem să ne aşezăm la o masă toţi cei implicaţi – fermieri, industrie, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului şi Ministerul de Interne – şi să ne asumăm implementarea acestui plan, nu putem să reuşim să combatem acest virus”, a spus Chioveanu.

Lupta împotriva antibiorezistenţei este un alt obiectiv asumat de preşedintele ANSVSA ca o prioritate a mandatului său şi, în acest sens, acesta a afirmat că îşi va canaliza activitatea pentru întărirea legislaţiei privind circulaţia medicamentelor de uz veterinar, precum şi pentru promovarea utilizării rezonabile şi responsabile a antimicrobienelor la animale.

În ceea ce priveşte această temă, membrii Consiliului şi invitaţii au susţinut o întărire a colaborării şi coordonării între sectorul veterinar şi cel al medicinii umane precum şi o atenţie sporită în ceea ce priveşte prescrierea şi administrarea medicamentelor de uz veterinar.

Consiliul Ştiinţific este organizat şi funcţionează ca structură fără personalitate juridică în cadrul ANSVSA şi este format din 12 membri, personalităţi recunoscute în domeniile de competentă ale ANSVSA, din rândul cărora sunt numiţi un preşedinte şi un vicepreşedinte.

Consiliul Ştiinţific este constituit cu scopul de a sprijini activitatea preşedintelui Autorităţii, în domeniile de competenţă ale acesteia şi are următoarele atribuţii: furnizează opinii ştiinţifice şi caută posibilităţi de soluţionare, la solicitarea Autorităţii, în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor; analizează şi propune modalităţi de armonizare şi adaptare a normelor stabilite prin directive, decizii şi regulamente ale Uniunii Europene la situaţia concretă existentă în România, în domeniile de competenţă ale Autoritităţii; studiază şi propune forme corespunzătoare de finalizare a unor proiecte de acte normative, interne şi ale Uniunii Europene.

În urma dezbaterii unor probleme importante din domeniul sanitar – veterinar şi al siguranţei alimentelor, la solicitarea Autorităţii, prezintă avize ştiinţifice.

La şedinţa Consiliului Ştiinţific al ANSVSA au participat, în calitate de invitaţi ai preşedintelui ANSVSA, Doina Daneş (USAMV Bucureşti), Alexandru Rafila (preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie) şi comisarul şef Aurel Dobre (reprezentant al IGPR).