eVOTE dorește să aducă digitalizarea AGA în Ungaria, Cehia și Polonia. Mihai Chișu, CEO & co-fondator: ”Ambițiile de dezvoltare sunt mari. Vom adăuga și un modul pentru investitori instituționali”

Start-up-ul local eVOTE, care a dezvoltat o platformă pentru participarea online la adunările generale ale acţionarilor (AGA), are în plan ca până la finele anului viitor să deschidă prima companie în afara țării, primele pieţe vizate pentru ex­tindere fiind Ungaria, Cehia şi Polonia, care dețin mult mai multe companii listate decât România, a spus Mihai Chișu, CEO & co-fondator eVOTE într-un interviu pentru Economica.net.
Lidia Neagu - joi, 03 aug. 2023, 22:20
eVOTE dorește să aducă digitalizarea AGA în Ungaria, Cehia și Polonia. Mihai Chișu, CEO & co-fondator: ”Ambițiile de dezvoltare sunt mari. Vom adăuga și un modul pentru investitori instituționali”

”Ambițiile de dezvoltare sunt mari. Țintim piețe din regiune, precum Cehia, Polonia, Ungaria, piețe mai mari decât a noastră, cel puțin din punct de vedere al numărului de companii active. Până la finele anului 2024, ne-am propus să avem prima companie din afara țării împreună cu care să ținem o AGA eVOTE”, a spus Mihai Chișu.

Pentru a putea intra pe pieţe externe, echipa eVOTE trebuie să automatizeze toate procesele necesare pentru participarea şi votarea online la adunările generale ale acţionarilor unei companii.

De asemenea, pe lângă expansiunea europeană, startup-ul intenționează să atragă în portofoliul de clienți nu doar companii, ci și investitori instituționali,  și să obțină în acest an o creștere de 30% a cifrei de afaceri și a profitului față de 2022.

”Companiile mari, cu sute-mii de acționari, beneficiază cel mai mult de avantajele eVOTE. Piața de capital românească este principalul nostru teren de acțiune în acest moment, dar în curând, aplicația va putea fi folosită cu succes și în alte segmente și domenii. De asemenea, dacă până acum ne-am concentrat pe acționarii mici, vrem să atragem investitori instituționali și suntem destul de avansați în acest proiect. În acest an, vom avea și acest modul dezvoltat, care este foarte important și pentru a accesa piețele externe pe care le menționam anterior. Aplicația este scalabilă și focusul nostru este o mai mare automatizare, care să nu mai necesite atât de mult prezența noastră. În plus, îmbunătățim permanent capabilitățile soluției, în funcție de feedback-ul clienților noștri”.

De la metoda „pix și hârtie” la vot 100% digital

Ideea dezvoltării proiectului eVOTE a apărut în 2018, iar platforma a fost lansată în 2020 – anul declanşării pandemiei, primul client al start-up-ului fiind compania Bittnet. Treptat, eVOTE a câştigat tot mai mulţi clienţi, având în prezent în portofoliu 27 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cea mai mare fiind OMV Petrom. Investiţia financiară de până acum în proiectul eVOTE se ridică la 150.000 – 200.000 euro.

”Ideea de a dezvolta un astfel de produs i-a venit lui Bogdan Iliescu, Partener eVOTE & BI Corporate Finance, pornind de la o nevoie foarte concretă în piață. Bogdan avea o vastă experiență de participare la Adunări Generale ale Acționarilor. În anii 2000, procesul de vot în AGA însemna o adevărată desfășurare logistică: închiriere unei săli de hotel, calculatoare, operatori, urne de vot plimbate prin sală, risc de erori și destul de puțin interes din partea acționarilor.

Atunci când colegul nostru s-a întâlnit cu această realitate, după o pauză, în anii 2017-2018 și a realizat că lucrurile pe piața de capital sunt neschimbate, în ciuda avântului digitalizării, a fost momentul în care s-a născut ideea eVOTE. Ne-am dorit să dezvoltăm nu doar un sistem de vot electronic pentru Adunările Generale al Acționarilor, ci un pachet complet care să ofere cadrul perfect de desfășurare: de la transmisie live a ședințelor pentru acționari, până la traducere simultană și toate facilitățile de care este nevoie pentru un astfel de moment din viața unei companii”, își amintește antreprenorul.

Acesta, împreună cu Bogdan Iliescu și Ionuț Albu, antreprenor cu experiență vastă în domeniul IT (fondatorul Art Games), a pus bazele eVOTE, primul sistem de participare online și fizic la adunările generale ale acționarilor din România, lansat în 2020.

”De la metoda „pix și hârtie”, rapid, instant, fără erori! eVOTE a făcut revoluție pe piața de capital, digitalizând Adunările Generale ale Acționarilor. Primul client care a crezut în noi și a implementat sistemul de vot online în propriile AGA a fost Bittnet Group, un grup de companii IT aflat de peste 25 de ani pe piață – partener de training pentru industria IT și integrator de servicii și soluții. Primul client a fost, ce-i drept, foarte greu de găsit pentru că schimbam cu totul regulile jocului, un joc pretențios, în care nu poți să greșești, iar aceste exigențe au existat încă de la prima adunare generală pe care am gestionat-o”, continuă Mihai Chișu.

Cum funcţionează însă mai exact platforma eVOTE?

În prezent, soluția eVOTE este utilizată de 27 de companii listate la Bursa de Valori București: 2Performant, Agroland Agribusiness, Agroland Business System, Arctic Stream, AROBS, Bento, Bittnet, Bucur Obor, Bursa de Valori București, Chromosome Dynamics, Connections Consult, Dr. Fischer Dental, Fondul Proprietatea, MAM Bricolaj, Meta Estate Trust, Norofert, OMV Petrom, One United Properties, Purcari Wineries, Roca Industry, Safetech Innovations, Simtel, Softbinator Technologies, Sphera Franchise Group, Teraplast, și Transport Trade Services.

”În ultimii 2-3 ani am organizat ședințe care au decurs perfect. Compania trebuie doar să vină și să se așeze la prezidiu. Noi îi creăm tot cadrul necesar, gestionăm partea de offline (voturile care sosesc înainte de ședință), efectuăm transmisia live, asigurăm mentenanța Adunării Generale și o ajutăm să treacă peste acest moment cu succes. Mai ales companiile mici, proaspăt listate la Bursă, au apreciat know-how-ul nostru și faptul că am eliminat stresul cu care vin la pachet aceste premiere, oferindu-le un kit complet de desfășurare a ședințelor. Inclusiv modele de structură de ședință și discursuri pentru președinte”, spune CEO-ul eVOTE.

eVOTE este o aplicație pe care compania o oferă ca serviciu, iar după ce sunt semnate toate protocoalele din punct de vedere legal, de confidențialitate cu companiile – o serie de acte foarte sofisticate, pentru că platforma lucrează cu informații care sunt foarte importante – le sunt create acestora domenii securizate în care ele să își desfășoare aceste adunări generale ale acționarilor. Domenii în care să-și adauge materialele de ședință convocatoare și toate lucrurile necesare pentru respectiva AGA.

”Siguranța și securitatea cibernetică sunt în prim plan. Noi suntem certificați prin ISO 272001, certificarea de siguranță informatică, și suntem aliniați la normele Autorității de Supraveghere Financiară. Am trecut prin toate aceste rigori și respectăm toate cerințele pe care o astfel de aplicație le are din punct de vedere legal și suntem pregătiți să trecem prin aceleași rigori și în alte piețe externe”, punctează CEO-ul.

Din momentul în care acționarii au drept de vot, adică de când se încarcă fișierul pentru acționari la data de referință, aceștia își pot exprima votul. Într-o primă fază înainte de AGA și ulterior, în timpul AGA. Acționarii pot fi prezenți fizic în sală sau online, de la birou sau din vacanță, din orice colț al lumii. Se conectează la un link, design-ul este web based.

”Odată conectați, urmăresc transmisia fidelă a adunării, iar la finalul fiecărui punct de pe ordinea de zi, este afișat rezultatul votului. Cu siguranță, desfășurăm cele mai rapide și eficiente ședințe AGA, rezultatul este instantaneu, nemaifiind nevoie de procesară umană. Timpii de execuție sunt mai mici și se elimină erorile umane. Tocmai din acest motiv, îi încurajăm și pe acționarii prezenți fizic în sală să folosească sistemul de vot online, pe telefon, pe laptop. Există în continuare un număr de acționari care preferă hârtia, deci nu am eliminat-o complet, însă procesăm aceste voturi fizice rapid, cu ajutorul unor cititoare. În cazul Fondului Proprietatea, unde sunt foarte multi acționari care vin și votează în acest stil, reușim să procesăm voturile într-un timp record”, subliniază Chișu.

Digitalizarea AGA schimbă modul în care companiile și acționarii interacționează

În 2022, odată cu demararea colaborării dintre eVOTE şi Bursa de Valori București prin Depozitarul Central, care facilitează participarea şi votarea la adunările generale ale acţionarilor, piaţa de capital din România a făcut un pas semnificativ în digitalizarea soluţiilor oferite acţionarilor companiilor listate. Digitalizarea AGA oferă acţionarilor oportunitatea de a interacționa direct cu Consiliul de Administrație și Board-ul companiei, de a pune întrebări și de a obține răspunsuri în timp real, precum și de a se angaja activ în stabilirea direcțiilor strategice pentru companie.

”Digitalizarea oferă deschidere, ceea ce se traduce în cadrul adunărilor generale ale companiilor listate în participare mai largă a acționarilor în actul decizional. Implicit acționarii vor deveni mai activi, mai atenți, mai informați. Companiile vor resimți o cerință mai accentuată dinspre aceștia în a disemina corect date, respecta și aplica conduitele guvernanței corporative. Putem concluziona spunând că aceste comportamente îmbunătățite ale ambelor categorii de participanți, acționari, respectiv companii listate, vor avea ca efect o îmbunătățire generalizată a calității pieței de capital românești și o aliniere mai rapidă la nivelul și calitatea piețelor vest europene spre care privim cu ambiție și speranță”, este de părere co-fondatorul eVOTE.

Iar în viitor, crede Chișu, evoluția tehnologiei și a inteligenței artificiale va influența modul în care companiile și acționarii interacționează în procesele de vot și luare a deciziilor de investiție. Digitalizarea va aduce o participare mai activă a acționarilor și o mai mare atenție la aspectele de guvernanță corporativă, îmbunătățind în final calitatea pieței de capital românești și alinierea la standardele piețelor vest europene.

”Rezultatele vorbesc de la sine despre nevoia de digitalizare, însăși aplicația a creat nevoia. Există astăzi Adunări Generale ale Acționarilor la care nu mai participă nimeni fizic. Avem companii în care sunt sute de acţionari care îşi exprimă voturile înainte de şedinţă. Până acum 2 ani, acest lucru era imposibil! Dacă aveai acțiuni la o companie, era nevoie să te prezinți fizic la ședințele AGA pentru a vota sau cel puțin să mergi la poștă cu votul în plic”, a mai spus Mihai Chișu.

Potrivit acestuia, companiile din România listate la Bursa de Valori Bucuresti, sunt pregătite pentru o astfel de schimbare a modului în care comunică cu acționarii săi.

”De regulă, companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti care înțeleg ce înseamnă guvernanță corporativă îmbrățișează rapid soluția pe care am dezvoltat-o în România. Își respectă realmente acționarii și doresc să le ofere acestora un instrument facil de participare în viața companiei. Acționarul mic primește acest instrument gratuit, iar compania îi oferă acea dovadă de respect pe care adeseori acționarul mic nu o regăsește, deși o așteaptă. De aceea, companiile pe care le avem sunt în acest moment în portofoliu sunt foarte apropiate de acționari, le recunosc acest drept de a le cere opinia. Chiar dacă nu schimba ceva, pentru o companie, votul acționarului mic contează mult, pentru că transmite un mesaj companiei. În companiile care cred în principiul guvernanței corporative, votul oricărui acționar este foarte important”

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...